Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

In deze columns kan je een kijkje in het leven van de coaches van GORTcoaching nemen. De coaches zijn een heel belangrijk onderdeel van het GORTcoaching team en daarom willen we ze graag aan je voorstellen. Vandaag leer je coach Jan Frits een beetje beter kennen.

Even kennismaken met Jan Frits


Ik ben Jan Frits van ’t Zand, coach sinds 2013. Na
25 jaar in Amsterdam ben ik in 2017 naar Rotterdam verhuisd; de mooiste stad van Nederland. Ik woon daar met mijn vriendin en twee katten. Voor ons een perfecte plek om te wonen. Dat ik in Rotterdam wel een woning met praktijkruimte kon betalen en in Amsterdam niet, was een van de redenen om te verhuizen. We reizen nogal graag en ik ben in veel landen van bijna alle werelddelen wel eens geweest. Je hoeft niet ver te reizen voor nieuwe belevenissen. We kamperen om de paar jaar ergens in Europa en ik heb ook veel van Nederland gezien. Binnen een paar kilometer van je huis kun je iets ontdekken dat je nog niet kende. Verder ga ik graag naar concerten. Het liefst een beetje harde rock, maar ook klassiek of dance. Ik loop graag een rondje hard en lees veel thrillers. Mijn belangrijkste hobby is eten: koken, eten en ik praat ook graag over eten.

Ik heb wel eens de indruk dat veel coaches graag reizen. Zou die interesse in nieuwe uitzichten iets te maken hebben met een belangstelling voor mensen? Bij mij werkt dat wel zo. In 2012 ben ik met mijn beste vriend naar Tanzania gereisd om de Kilimanjaro te beklimmen. Een mooi avontuur voor twee mannen van 46 die al 30 jaar lang vrienden waren en waarin ik mezelf fysiek hard tegen ben gekomen. Op de derde dag was ik na het aankleden en inpakken al kapot en dan moest er nog een hele dag gelopen worden. Maar, zoals ik in mijn verslag schreef: ‘Het afleggen van de weg van die dag bracht nieuw perspectief: Als ik zo moe en achter adem aan de dag begon en toch die weg kon afleggen, zou het misschien toch niet onmogelijk zijn de top te halen.’ Die top hebben we gehaald, huilend van blijdschap, arm in arm. Ik concludeerde dat er meer in een mens kan zitten dan je zou denken.

Ik was in die tijd ook op een andere manier onderweg. Ik had tien jaar met plezier gewerkt in de techniek van het gasbedrijf, maar de techniek was niet interessant genoeg meer. Dingen voor elkaar krijgen en dat een project soepel liep was waar ik nog wel voldoening uit haalde. Dus ging ik als consultant aan de slag met proces- en organisatieverbetering. Weer een kleine 10 jaar met plezier, maar toen boeide dat ook niet meer genoeg. Die processen, verbeterd of niet, konden me eigenlijk gestolen worden. In de jaren rondom de Kilimanjaro was ik daar tegenaan gelopen. Het binnen een half jaar na elkaar overlijden van schoonvader en vader maakte dat ik mijn tijd kostbaarder begin te vinden. Het was tijd om iets anders te gaan doen.

Het begeleiden van de mensen in die processen was waar ik wel voldoening uit haalde, dus ben ik daar mijn beroep van gaan maken. Ik heb een coachopleiding van twee jaar gevolgd en ben aan de slag gegaan met mijn eigen praktijk. Nu heb ik het mooiste vak ter wereld. Ik mag een bijdrage leveren aan het floreren van mensen.

Mijn manier van werken is vooral gebaseerd op de positieve psychologie. Dat betekent dat ik eerder met een cliënt op zoek ga naar wat wel werkt, dan naar de oorzaak van wat er mis gaat. Dat floreren, waar het in de positieve psychologie om gaat, is iets anders dan dat iedereen altijd blij moet zijn. Het gaat ook om zingeving. Ook in ellende en tegenslag kan je je als mens ontwikkelen, ontdekken wat er toe doet.

Een one-liner die bij mij past is ‘Ieder heeft zijn eigen berg’, omdat je ergens als een berg tegenop kan zien, of tevreden op de top om je heen kan kijken, of de volgende bergtop al weer in het verschiet hebben. Vul maar in. De berg als metafoor kan op elk coach-traject worden toegepast.

Spreekt zijn verhaal jou aan en wil je meer over Jan Frits weten? Bekijk het profiel van coach Jan Frits. Coach Jan Frits coacht op de locaties Barendrecht, Capelle aan den Ijssel, Dordrecht, Gorinchem, Gouda, Rotterdam, Vlaardingen en Zoetermeer. 

 


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden