Auteur: Anouk Ligthart
World, here I am! Diploma op zak, veel kennis in het koppie en de wereld ligt aan je voeten. Dit is het beeld wat hangt bij veel studenten en waarmee pas afgestuurden de arbeidsmarkt betreden.
Wanneer ze echter de ‘echte’ wereld in duiken en de eerste passen op de arbeidsmarkt proberen te zetten worden ze geconfronteerd met de harde werkelijkheid. De echte wereld zit lang niet altijd op hen te wachten en door vele moet er dan ook verdomd hard gevochten worden voor een plekje.
Alumni coachdagen
Bij veel afgestuurde komen op dit punt vragen op zoals ‘wat wil ik nou eigenlijk?’, ‘past de baan die ik nu heb wel bij mij?’ of ‘hoe kan ik mijn talenten optimaal benutten?’. Het Alumnibureau van de Universiteit Utrecht helpt alumni om antwoord te vinden op deze vragen door middel van coachdagen.
Een van de coaches die zich op deze dagen inzet om alumni van de Universiteit Utrecht bij deze vragen te helpen is Tosca Gort. Ooit liep ze zelf op de Universiteit van Utrecht rond als student, maar onderhand is ze afgestudeerd Arbeids- en Organisatiepsychologe en heeft ze sinds enkele jaren een praktijk in loopbaanadvies en coaching genaamd GORTcoaching. Afhankelijk van de vragen en de persoon hanteert zij verschillende werkwijzen zoals de loopbaanchoaching, RET, Co-Active Coaching of NLP.
De coachvragen van alumni
Tijdens de coachdagen komen afgestudeerden met vragen die variëren van algemeen tot zeer specifiek. Op de algemene vraag ‘wat wil ik nou eigenlijk in het leven?’ krijgen ze bijvoorbeeld de opdracht om alle aspecten op te schrijven die ze willen verbeteren in hun leven om zo bij de kern te komen van wat ze echt willen. In deze coachgesprekken mag alles besproken worden. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat iemand telkens bij een sollicitatiegesprek of tijdens de loopbaan tegen dezelfde negatieve ervaringen aan loopt of dat bepaalde gebeurtenissen als zeer vervelend worden ervaren. In het coachgesprek leert deze persoon om op een andere manier te kijken naar gebeurtenissen en hier op een functionele manier mee om te gaan.
Specifieke loopbaanvragen zoals ‘welke baan past bij mij? of ‘hoe kan ik mijn loopbaan versterken’? komen regelmatig aan bod. Samen met de coach wordt gekeken naar waar iemand goed in is, wat zijn of haar doelen zijn en vooral hoe die te behalen zijn.
Inzicht door middel van coachgesprekken
Hoe gevarieerd de coachvragen ook zijn, waar het uiteindelijk op neer komt is dat iedereen na een coachgesprek de deur uitloopt met nieuwe inzichten, inspiraties en doelen waarmee ze aan de slag kunnen.
Eigenlijk zou een coachgesprek vergeleken kunnen worden met een spiegel. Voor het coachgesprek heeft iemand al een glimp van zichzelf opgevangen maar het beeld was nog wazig. Tijdens het coachgesprek geeft de coach een aantal handige adviezen en tips hoe iemand het beste in de spiegel kan kijken waardoor de persoon aan het eind van het gesprek in de spiegel kijkt en een duidelijk beeld
van zichzelf ziet.
Een quote die in bijna ieder gesprek wordt herhaald is ‘eigenlijk wist ik het allemaal wel maar door dit gesprek heb ik het allemaal overzichtelijk op een rijtje en weet ik wat ik moet doen en wat ik wil’. En dat alles in een uurtje!