Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Het hebben van conflicten gaat voor iedereen anders. Daarbij heb je een eigen conflictstijl: jouw manier om met een conflict om te gaan. Tijdens de coaching kan je herkennen wat je conflictstijl is en je afvragen of dit een effectieve stijl is in alle situaties. Het is namelijk mogelijk om je conflictstijl bewust aan te passen of te veranderen in bepaalde situaties. Er zijn vijf verschillende stijlen waar je gebruik van kunt maken:

  • Forcerende stijl: Je ziet het conflict als een wedstrijd die je wilt winnen. Je bent assertief en geeft weinig om de mening van anderen en het behouden van een relatie met hen.
  • Vermijdende stijl: Je gaat het conflict liever niet aan en trekt je terug. Je bent weinig assertief en weinig samenwerkend.
  • Toegevende stijl: Je geeft anderen vaak gelijk, ook al heb jij een andere mening. Je bent weinig assertief en je vind dat de relatie het belangrijkst is, deze wil je dus goed houden.
  • Samenwerkende stijl: Je zoekt een oplossing waarin de behoeftes van alle betrokkenen worden bevredigd. Je bent assertief en werkt graag samen.
  • Compromis stijl: Je bent bereid de helft van het probleem te dragen als de ander de andere helft draagt. Je deelt samen de verantwoordelijkheid. Je bent redelijk assertief en samenwerkend.

Met de coach kan je bespreken in welke stijl jij je het meest herkent en of dit effectief voor je werkt. In bepaalde situaties zal het handiger zijn om een andere stijl aan te nemen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om te kijken of het onderwerp echt belangrijk is voor jezelf of vooral belangrijk voor de ander. Op het moment dat het minder belangrijk voor je is, zal het beter zijn om toe te geven. Op deze manier behoudt je de relatie goed voor de toekomst.
Tevens moet je rekening houden met de mate waarin je de tijd hebt om het conflict op te lossen. Moet er direct een oplossing komen dan zal de forcerende stijl goed van toepassing komen.
Iedere stijl heeft daardoor voor- en nadelen. Hier kan je samen met de coach een afweging tussen maken en bekijken welke stijl jij nog meer zou kunnen toepassen.

Wil je graag direct aan de slag?

Kijk in de agenda en plan direct een gratis oriëntatiegesprek in »


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden