Te laat voor succes?

Ken je dat gevoel van te laat zijn? Er zijn vele manieren om te laat te zijn. Neem bijvoorbeeld mijzelf. ‘s Ochtends de vroege trein willen pakken maar door omstandigheden rijdt je trein niet en je arriveert te laat op je eerste werkdag. Je kan ook te laat zijn om te voorkomen dat je eten aanbrandt. Of te laat zijn voor een date (tip: doe dit niet). Dit gevoel van te laat zijn maken wij allemaal wel eens mee. Maar ken je ook dat gevoel van te laat zijn in je carrière? De zoektocht naar succes waarbij die mooie stap in de goede richting maar uitblijft?

In dit gevoel herken je jezelf wellicht. Om je heen zie je de een na de ander een carrière move maken, maar bij jou blijft dat uit. Misschien weet je zelfs wel wat je het liefst wil gaan doen, maar je weet niet hoe je er moet komen. Het is je tot op heden niet gelukt en voor je gevoel begint de tijd te dringen, want ja, anderen van je leeftijd hebben al werk, nu moet jij toch ook wel aan de bak? Dan toch maar voor die baan gaan die je niet inspireert maar jou toch aan die felbegeerde werkplek helpt. Anders kun je succes wel vergeten. Toch?

Hoe te laat zijn toch op tijd is

Gek hè, als je dat zo leest. Maar denk eens na. Het is maar net hoe je  ‘te laat’ bent. Want als je de tijd neemt om jezelf te ontwikkelen, nieuwe kansen te vinden en iets doet waar je hart ligt, dan komt de motivatie en het resultaat vanzelf. Dit kan echter wel tijd kosten. En die tijd gunnen wij onszelf vaak niet. Het kan zeer waardevol zijn om je tijd te nemen om jezelf te ontwikkelen en een niet tijdgebonden carrière pad te bewandelen.

Een goede wijn kan wat rijping nodig hebben

Wat hebben Bill Gates, Steve Jobs, Mark Zuckerberg en Jeffrey P. Bezos (oprichter Amazon) met elkaar gemeen? Dat ze allemaal klein zijn begonnen. In de eigen garage of in een studentenkamer hadden ze een idee. Geen vluchtige droom, maar er vol voor gaan. De meeste waren niet instant succesvol. Neem bijvoorbeeld Steve Jobs. Hij was een schoolverlater, heeft een eigen bedrijf opgericht waar hij zelf vervolgens uitgezet is, om vervolgens er terug te keren om het een van de meest succesvolle techbedrijven ter wereld maken. Falen is in deze zin vooral een hobbel in de weg naar succes. Om een carrière te hebben waar je gelukkig van wordt moet je niet bang zijn om te falen, maar het juist omarmen. De uitdaging ligt bij het overkomen van de angst om te falen.

Auteur Tim Ferriss en arbeidspsychologen benadrukken dit. Op Ted Talks spreekt hij over het niet uit de weg gaan van je angsten, maar deze direct te confronteren. Het niet definiëren van doelen maar het definiëren van je angsten. Zo kun je ze direct aanpakken. In onze angsten liggen onze grootste kansen. En zo is een weg naar succes net als een goede wijn: neem de tijd en hij smaakt het beste!

Ook je eigen succes leren bepalen? Bij GORTcoaching kunnen we je hierbij helpen, van career planning tot het helpen van het overwinnen van je angsten op weg naar succes.  Kijk hier voor het aanbod en voor een GRATIS oriëntatiegesprek.


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden