De westerse samenleving
Extraversie wordt vaak als de norm van de westerse samenleving gezien. Spontaan, snel met meningen klaar staan, voor jezelf opkomen – dat lijkt het ideaalbeeld. Zo ook op de werkvloer, waar de situaties vaak ideaal zijn voor extraverte mensen. Echter, lang niet iedereen is extravert. Ongeveer één derde deel van de bevolking is namelijk introvert. Dat zijn dus heel veel mensen. Veel mensen denken al snel aan een grijze muis bij een introvert persoon – iemand die verlegen, saai en onopvallend is. Maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Iemand die vaak stil is hoeft bijvoorbeeld niet per definitie verlegen te zijn. Het kan ook betekenen dat iemand simpelweg even geen zin heeft om te praten of geen zin heeft om in de belangstelling te staan. Verlegen mensen zijn niet stil omdat ze dat willen, maar meer omdat ze bang zijn voor andermans negatieve oordelen. Over verlegenheid kan je heen komen, over introversie niet.
Introverte eigenschappen worden al snel als tekortkomingen gezien, terwijl deze ook kwaliteiten kunnen zijn. Zo kunnen introverte mensen over het algemeen bijvoorbeeld goed luisteren, reflecteren en lang focussen. Zowel extraverte als introverte personen zijn nodig op de werkvloer. Beiden hebben andere krachten en dat maakt hun verschillen nou juist zo interessant. Als introvert mag je dus best wat meer uitkomen voor je voorkeuren en je minder conformeren aan de extraverte norm.
Ook introverte mensen spiegelen zich vaak aan de extravertennorm van de westerse samenleving. Als je zelf niet in je kwaliteiten gelooft en ze verborgen houdt, kan de buitenwereld deze moeilijk zien. Daarom de opdracht aan de introvert: laat van je horen!
Wat is introversie?
Introversie is een persoonlijkheidskenmerk, geïntroduceerd door de beroemde psycholoog Carl Jung. Over het algemeen is een introvert persoon rustig, sensitief, onderzoekend, creatief en loyaal. Verder kunnen ze vaak goed luisteren, zijn ze vaak op de achtergrond in groepen, denken ze eerst na voordat ze iets zeggen, hebben ze een goede focus en laden ze op wanneer ze alleen zijn. Introversie is de tegenhanger van extraversie. Ze zijn twee uiteinden van een spectrum. Het grootste verschil tussen deze twee is dat een extravert persoon vooral energie van buiten haalt en een introvert persoon van binnen. Zo put een introvert persoon vooral energie uit op zichzelf zijn en een extravert persoon uit samenzijn met andere mensen. Dat betekent echter niet dat introverte mensen niet sociaal kunnen zijn of een teruggetrokken leven leiden. Ook zij streven naar verbondenheid met andere mensen, alleen geven ze misschien de voorkeur aan een één-op-één gesprek in plaats van een groep.
Volgens onderzoek zijn er breinverschillen tussen een introvert en extravert persoon. Het is dus zelfs fysiologisch verklaarbaar. Het klinkt misschien vreemd, maar het brein van een introvert persoon is actiever dan dat van een extravert persoon. Zelfs bij rustige taken, zoals het drinken van een kopje koffie. Dit komt omdat een introvert uitermate gevoelig is voor dopamine, een neurotransmitter die ervoor zorgt dat zenuwcellen met elkaar communiceren. Te veel activiteit leidt tot een te hoog dopamineniveau en dus overprikkeling. Daardoor zijn introverte mensen gevoeliger voor prikkels waardoor hun batterij sneller leeg raakt. Een extravert persoon heeft echter veel meer prikkels nodig om een voldoende hoog dopamineniveau te hebben. Deze gevoeligheid voor dopamine en dus prikkels is genetisch bepaald. Uit ander onderzoek blijkt dat introverte mensen meer tijd nodig hebben om te denken en zichzelf te uiten. Dit komt omdat de bloedtoevoer naar de hersenen anders werkt. De bloedroute tussen de verschillende delen in het brein is langer bij een introvert persoon en complexer en meer naar binnen gewerkt.
Niet iedereen is per definitie een introvert of extravert. Er zijn ook mensen die er tussenin zitten. Ze hebben zowel trekken van een extravert als een introvert. Deze mensen zijn ambivert.

De kracht van introverte eigenschappen
Maar, introverten, dit is zonde! Waarom zou je gedrag vertonen waarbij je je niet op je gemak voelt? Ook u bent bijzonder en hebt krachten. Zo blijkt uit onderzoek van Susan Cain dat introverte leiders betere resultaten bewerkstelligen, vaak met creatievere oplossingen komen en ook beter zijn in netwerken. Dit laatste klinkt meer iets voor een extravert, maar introverten gaan vaker voor kwaliteit terwijl extraverten vaker voor een kwantitatief netwerk met veel verschillende kennissen kiezen. Ieder persoon heeft een unieke set aan krachten. Allemaal functioneren we anders. Extravert gedrag vertonen is mogelijk, maar daadwerkelijk extravert worden niet. Het is juist de kunst om je van je eigen krachten bewust te zijn en daar iets mee te doen.
Misschien interessant… in onderstaande link vertelt Susan Cain meer over de krachtpunten van introverten tijdens een TED talk: https://www.ted.com/talks/susan_cain_the_power_of_introverts?language=en.
Herken jij jezelf in de omschreven introvert? En wil je ook leren om het beste uit deze eigenschap te halen? Wij hebben veel coaches die je kunnen helpen bij het (her)vinden van de competenties van introversie. Contact ons voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek.