Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Introvert, laat je horen!

De maatschappij van tegenwoordig hecht veel waarde aan samenwerken, onderlinge activiteiten en vooral zoveel mogelijk dingen meemaken met elkaar. Een maatschappij die dus gericht is op extraverten. Echter is lang niet iedereen uit zichzelf extravert: één derde deel is namelijk introvert. Belangrijk is om eerst duidelijk te hebben wat een introvert precies is. Een verlegen grijze muis is wat bij veel mensen als eerste opkomt. Verlegenheid is echter bang zijn voor sociale afwijzing wat bij introversie niet het geval hoeft te zijn.

 

Wat is een introvert?
Een introvert is iemand die energie haalt uit tijd met zichzelf doorbrengen. Voor extraverte mensen geldt dat ze energie halen uit tijd met andere mensen om hun heen. Dit betekent niet dat introverte mensen niet sociaal kunnen zijn, of een teruggetrokken leven leiden. Ook zij streven naar verbondenheid met andere mensen, alleen prefereren ze bijvoorbeeld één-op-één gesprek in plaats van praten over koetjes en kalfjes met verschillende mensen. Daarnaast is het ook zo dat het bijna nooit voorkomt dat iemand alleen extraverte of introverte eigenschappen heeft. Zo heb je de endovert die in het midden zit tussen deze twee.

De sleutel
De sleutel voor meer geluk en creativiteit, is jezelf in een omgeving te zetten waar jij het meest tot uiting komt. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan wanneer de maatschappij gericht is op extraverten in plaats van introverten. We laten introverten zich schuldig voelen wanneer ze bijvoorbeeld tijd met zichzelf willen doorbrengen en niet mee willen naar dat ene feestje. Of wanneer je als kind liever thuis boeken leest dan naar zomerkamp gaat. Als je dus iedere keer merkt dat je introverte eigenschappen liever omgezet worden naar extraverte eigenschappen, kan het zomaar zijn dat je aan jezelf gaat proberen te bewijzen dat je wel die extravert bent.

De kracht van introverte eigenschappen
Maar, introverten, dit is zonde! Er zit namelijk veel kracht in de introverte eigenschappen. Zo blijkt uit onderzoek van Susan Cain dat introverte leiders betere resultaten bewerkstelligen, vaak met creatievere oplossingen komen en ook beter zijn in netwerken. Dit laatste klinkt alsof dat meer iets zou zijn voor extraverten, maar introverten gaan vaak voor kwaliteit terwijl extraverten vaak voor een kwantitatief netwerk met veel verschillende kennissen kiezen. En als we kijken naar oude leermeesters van vroeger zoals Mozes, Mohammed en Buddha, dan zien we dat ook zij eerst veel tijd met zichzelf doorbrachten en daarna deze geleerde kennis naar de buitenwereld overbrachten. In onderstaande link verteld Cain meer over de krachtpunten van introverten tijdens een TED talk:

Herkent u uzelf in de omschreven introvert? En wilt u ook leren om het beste uit deze eigenschap te halen? Wij hebben veel competentie coaches die u kunnen helpen bij het (her)vinden van de competenties van introversie. Contact ons voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek.


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden