Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

De gemiddelde leeftijd van de Nederlandse bevolking stijgt. Wij leven steeds langer en er worden minder baby’s geboren. Deze beweging van vergrijzing en ontgroening heeft zware gevolgen voor de arbeidsmarkt. De uitstroom van oudere werknemers blijft toenemen en de instroom van jongeren daalt verder. Als gevolg hiervan verdwijnt veel kennis en expertise, en zullen vacatures moeilijker gevuld worden. Organisaties komen voor de uitdaging te staan om met minder mensen meer te doen. Maar hoe zorgt u, als onderneming, dat u in deze omstandigheden succesvol en productief blijft? Het antwoord is eenduidig, namelijk door duurzame inzetbaarheid van uw personeel.

Duurzaam inzetbaar personeel

Een duurzame inzetbare werknemer is gezond, gelukkig en gemotiveerd om te blijven werken tot aan zij pensioen. De medewerker ontwikkelt zich steeds, zodat hij kan inspelen op verandering en langer kan doorwerken. Werkgevers die dit beleid hanteren houden zoveel mogelijk rekening met de omstandigheden en verlangens van werknemers. Dit levert de onderneming competente, vitale en productieve werknemers op, die zowel nu als in de toekomst optimaal bijdragen aan een succesvolle organisatie.

 

Stimulerende maatregelen

Het is dan ook noodzakelijk om meer aandacht te besteden aan het bevorderen van de duurzame inzet van personeel. Om dit te bereiken zijn er enkele maatregelen die u kunt treffen. Duurzame inzetbaarheid begint bij een goed gesprek met uw personeel. Hierin probeert u samen met de werknemer knelpunten op te sporen op het gebied van vitaliteit, motivatie en belastbaarheid. Als leidinggevende geeft u feedback op het functioneren en ondersteunt u in het ondernemen van loopbaanstappen. Daarnaast is het belangrijk om uw werknemers mee te laat denken en te betrekken bij ontwikkelingen binnen de organisatie. Door meetings en teamdagen te organiseren, kunt u samen met uw personeel de drijfdoelstellingen bespreken en aan hen input vragen. Dit bevordert de betrokkenheid en motivatie van werknemers. Tevens kunt u investeren in de opleiding en persoonlijke ontwikkeling van uw personeel. Op deze manier kunnen zij zich ontplooien, vakkennis uitbreiden en competenties verbeteren. Dit kan gerealiseerd worden door werknemers een ontwikkelingstraining, vakverdiepende cursus of loopbaantraject aan te bieden.

 


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden