Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Een kenniseconomie als de Nederlandse hecht grote waarde aan innovatie en ontwikkeling. Deze economie is namelijk gefundeerd op de winst die bedrijven kunnen behalen door een constante toename van kennis en kunde. Maar ook binnen bedrijven kan een lerende cultuur essentieel zijn, zo toont het rapport ‘Leven Lang Leren’ van het CINOP aan. Het concept van het ‘Leven Lang Leren’ (LLL) gaat uit van de gedachte dat mensen zich hun hele leven blijven ontwikkelen; op de werkvloer, thuis en in de samenleving.

Waarom ingezet?
Het merendeel van de bedrijven zet het concept van LLL in om de doorstroom van personeel te verbeteren. Loopbaanontwikkeling van het personeel is voor hen het belangrijkste. Daarnaast is voor hen ook de arbeidsmobiliteit van het personeel van groot belang. Opvallend is dat deze twee doelen zich vooral richten op de carrière van de medewerker en de bevordering van zijn of haar bewegingsruimte binnen het bedrijf.

Discrepantie tussen doel en effect
Voor slechts 6% van de bedrijven is het verhogen van de motivatie van het personeel een uiteindelijk doel van LLL. Toch geven deze zelfde bedrijven aan dat het grootste effect van LLL is dat het medewerkers weet te motiveren. We zien hier een duidelijke discrepantie tussen doel en effect. Hoewel motivatie van werknemers geen doel opzich is, is het wel de belangrijkste uitkomst. Het lijkt er daarom op dat motivatie van de werknemers een onderbelicht en onderschat onderwerp is, terwijl juist door een goede motivatie van personeel grote voordelen kunnen worden behaald.

De focus op motivatie
Voor organisaties kan het van belang zijn om de doelen van LLL beter af te stemmen op de (gewenste) effecten. Wanneer de motivatie van medewerkers een doel op zich wordt, zullen de effecten voor het bedrijf alleen maar groter worden. Onderzoek toont aan dat motivatie bij werknemers onder andere kan zorgen voor betere werkprestaties, een betere binding met het bedrijf (en hierdoor minder verloop van personeel), en meer initiatief tijdens het werk.

Investeren in leren kan grote effecten hebben! En motivatie van de werknemers is een aspect waarop nog veel meer winst kan worden behaald. Wilt u weten op welke manier u van uw bedrijf een lerende organisatie maakt? Of de manier waarop u uw personeel beter kunt motiveren? Een coachingstraject van een van onze coaches kan u hier uitstekend bij helpen.


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden