Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Loopbaanbegeleiding
Loopbaanbegeleiding kan een goed hulpmiddel zijn om duidelijkheid te krijgen over de ideale baan. De vragen ‘wie ben ik’, ‘wat kan ik’ en ‘wat wil ik’ staan binnen dit traject centraal. Om tot een eerste resultaat te komen kan de vraag ‘wat wil ik’ een fijne start zijn. Als eenmaal duidelijk is wat de eisen en wensen zijn, vallen er namelijk al een aantal mogelijkheden af.

Wensen en eisen
Een belangrijke eerste stap bij de vraag ‘wat wil ik’ is het onderscheid maken tussen werkwensen en werkeisen. Eisen zijn voorwaarden waar een baan minimaal aan moet voldoen. Denk bijvoorbeeld aan het contract, fulltime of parttime werk, of het bedrijf, groot of klein. Wensen zijn zaken die gezien kunnen worden als leuke bijkomstigheden van een baan. Denk bijvoorbeeld aan sportfaciliteiten of kinderopvang. Het is aan te raden om een overzicht te maken van werkwensen en -eisen. Afgebakend per onderwerp is dit het meest overzichtelijk. De volgende onderwerpen zijn hierbij van belang: primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden, bedrijf en cultuur, baan, persoonlijke ontwikkeling en faciliteiten. Een aantal voorbeelden van vragen waar over nagedacht kan worden zijn; Hoeveel uur per week wil ik werken? In hoeverre wil ik verantwoordelijkheid op mijn werk? Heb ik behoefte aan coaching of training? Wil ik sportfaciliteiten op mijn werk? Wat voor werksfeer zoek ik? Aan de verschillende onderwerpen kunnen waarden toegekend worden, zodat duidelijk wordt wat het meest en minst belangrijk is bij de nieuwe baan. Aangezien werkeisen belangrijker zijn dan werkwensen dienen deze ook meer waarde te krijgen. Door de onderwerpen te rangschikken naar waarde ontstaat een duidelijke lijst.

Toepassing
Dit overzicht kan eenvoudig gebruikt worden bij verschillende zaken. Zo kan het van pas komen bij sollicitatiegesprekken om de belangrijke voorwaarden erbij te houden en te checken of hieraan voldaan wordt. Dit maakt het eenvoudiger om te onderhandelen. Ook kan het gebruikt worden bij het maken van een beslissing als er eenmaal een aanbod voor een baan ligt. Het lijstje kan ernaast gehouden worden en zo wordt duidelijk of deze baan overeenkomt met de wensen en eisen. Het is ook van belang om het lijstje erbij te houden om zo niet te vergeten aan welke zaken een baan moet voldoen. In de huidige economie is men ‘al blij om een baan te hebben’, maar dit leidt uiteraard niet tot ultieme tevredenheid in het werk.

Uiteraard worden de andere twee vragen, ‘wie ben ik’ en ‘wat kan ik’, ook behandeld binnen een loopbaanbegeleidingstraject. Uit onderzoek blijkt dat bij mensen die loopbaanbegeleiding gekregen hebben het zelfvertrouwen, zelfkennis en aanpassingsvermogen toeneemt. Deelnemers van loopbaanbegeleiding geven aan een beter inzicht in de arbeidsmarkt verkregen te hebben. Loopbaanbegeleiding kan een grote mate van steun bieden bij het zoeken naar een nieuwe baan of carrière en inzicht bieden in dit proces.


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden >  Loopbaanbegeleiding