Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Mannen hebben vaker spijt over gemiste carrièrekansen dan vrouwen. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van wetenschappers aan de Univeristy of Illinois en de Northwestern University. Op de eerste plaats blijken de respondenten echter vooral spijt te hebben over relaties, gevolgd door gemiste kansen op educatief en professioneel vlak. De onderzoekers merken op dat mensen vooral spijt hebben over onderwerpen die hen het meest aan het hart liggen.

“Mensen streven naar sterke, stabiele relaties en voelen zich ongelukkig wanneer dat niet blijkt te lukken,” merken de onderzoekers Mike Morrison en Neal Roese op in het webmagazine ScienceDaily.com. “Spijt draait bij vele mensen dan ook vooral rond relaties.” Het gaat volgens de onderzoekers oorspronkelijk vaker om dingen die men verkeerd heeft gedaan dan om kansen die men heeft gemist. Maar op langere termijn begint men vooral spijt te hebben over opportuniteiten die niet werden gegrepen.

Uit het onderzoek blijkt dat vrouwen vooral spijt hebben over relaties, terwijl mannen vooral verwijzen naar onderwijs en carrière. “Een massaal gevoel van spijt kan het leven minder aangenaam maken en de mentale gezondheid bedreigen, maar een gezonde hoeveelheid kan een motivatie betekenen om een beter leven proberen te leiden,” merken Mike Morrison en Neal Roese op. “Spijt kan pijnlijk zijn, maar het kan ook een nuttig gegeven zijn. Sommige mensen zeggen te proberen om zonder spijt te leven, maar daarmee wordt ingegaan tegen de menselijke natuur.”

“Wanneer spijt wordt weggeduwd, wordt ook een gedeelte van onze menselijkheid opgeofferd,” aldus nog Morrison en Roese.

Plan een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek met een van onze coaches »


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden