Misschien is het je de laatste tijd ook opgevallen: coachopleidingen die als paddenstoelen de grond uitschieten. Misschien ligt het aan de tijd van het jaar; eerder donker en slecht weer zijn ingrediënten die wel eens kunnen zorgen voor een winterdepressie. Het kan ook liggen aan de grote toename aan psychologische klachten zoals burn-out, stress op werk, loopbaanvragen, etc.Wat de precieze reden ook is, het beschikbare aanbod coachopleidingen is reusachtig.
Opleiding coach, waar moet ik op letten?
Er zijn een aantal zaken waar je op kan letten bij het zoeken van de juiste coachopleiding, zoals: inhoud, duur en certificatie/accreditatie.
De inhoud van de opleiding kan onderling sterk verschillen. Waar je bij de ene opleiding vooral verschillende vraagtechnieken en methodes zal bespreken, kan er bij andere opleiding juist de nadruk op liggen om dit in de praktijk toe te passen. In deze laatste setting zal je gelijk je theorie moeten toepassen en on-the-go leer je hoe je jouw manier van coachen kan verbeteren. Daarnaast zijn er verschillende gradaties in opleidingen. Wanneer je net kennis maakt met coaching of overweegt hier mee te beginnen zal je uiteraard eerst de basisvaardigheden moeten leren. Als je al enige ervaring hebt met coaching en je verder wilt verdiepen kan een coachopleiding je hier uiteraard ook bij helpen!
Het aantal contact/lesuren per opleiding verschilt ook sterk. Waar de ene opleiding zegt met 10 uur genoeg te hebben, stelt de ander minstens 50 uur nodig te hebben. Praktisch betekend meer uren meer tijd spenderen aan de opleiding. Maar dit betekent niet altijd dat de opleiding die 50 uur aanbiedt het beste bij jou past. Het is sterk afhankelijk van de invulling van de opleiding of dit bij je past of niet. Een opleiding met 50 opleidingsuren kan zomaar de helft daarvan spenderen aan het luisteren naar leuke anekdotes en quotes van de trainers. Leuk voor bij de vrijdag-middag-borrel, maar misschien niet als je graag zelf coach wilt worden.
Last but not least: accreditatie. Uiteraard ben je ook bezig met wat de opleiding jou oplevert. Bij (waarschijnlijk) elke opleiding zal je een basis kunnen leggen voor jouw coachvaardigheden: juiste vragen leren stellen, gespreksmethodieken toepassen, leren non-verbaal te communiceren, etc. Wat echter niet elke opleiding coach aanbiedt is de juiste accreditatie. Wanneer je klaar bent met de opleiding wil je dit graag kunnen bewijzen, gekoppeld aan de juiste instanties. De Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO) is een voorbeeld van zo’n instantie:
“Het aantal coaches in Nederland neemt nog steeds toe. Velen noemen zich coach, maar zijn zij dat ook werkelijk? De Nederlandse Orde van Beroepscoaches (NOBCO) helpt bedrijven, organisaties of individuen die op zoek zijn naar een professionele coach beter beslagen ten ijs te komen.”
Een coach die een door de NOBCO geaccrediteerde opleiding heeft afgerond zal sneller gevonden worden door coachees en bedrijven. Zij selecteren hier ook op!
Met deze opleiding coach worden!
GORTcoaching biedt samen met Associatie voor Coaching exclusief de opleiding tot gecertificeerd coach aan. Tijdens het fundament opleiding leer je de basisvaardigheden van coachen, kan je gedragsveranderingen bij anderen in gang zetten, leer je coachend leidinggeven en het creëren van een vertrouwensband. Naast het fundament opleiding biedt GORTcoaching ook vervolg opleidingen aan voor coaches die al enige ervaring hebben met coachen.
Als enige coachopleider in Nederland zijn deze opleidingen zowel IFC als EMMC geaccrediteerd!
Wil je ervaren hoe het is om gecoacht te worden door een gecertificeerd coach? Plan dan een gratis oriëntatiegesprek in met één van onze senior coaches.