In deze tijd van corona heb je ongetwijfeld te maken met persoonlijke tegenslagen; je kan plots niet meer werken of de gezellige werkplek maakt plaats voor lange dagen thuiswerken. Vakanties worden gecanceld, evenementen en verjaardagen gaan niet door en misschien zit je zelfs twee weken in complete isolatie als een familielid ziek wordt.
Iedereen reageert verschillend op deze situatie. Sommige mensen voelen zich machteloos, wanhopig en gedeprimeerd. Ze weten niet hoe ze nu verder moeten. Andere mensen voelen zich soms rot, maar blijven over het algemeen optimistisch en passen zich snel aan. Wat maakt dat men hier zo verschillend mee omgaat? Hoe kan jij goed reageren op deze nieuwe situatie?
Het verschil tussen deze twee reacties is emotionele veerkracht. Een hoge emotionele veerkracht betekent dat wanneer iemand geconfronteerd wordt met stress, moeilijkheden, verlies en veranderingen, degene de draad snel weer oppakt en verder gaat. Het is een persoonlijkheidstrek die gedeeltelijk genetisch is bepaald. Je wordt er (voor een deel) mee geboren. Het goede nieuws is wel; je kunt jouw emotionele veerkracht ook deels trainen. Dit helpt om beter om te gaan met tegenslagen en stress, ook wanneer je hier dagelijks mee geconfronteerd. In dit artikel geven we je 5 tips om jouw emotionele veerkracht te vergroten.
1. De weg van de minste weerstand
Bekijk de situatie van een afstand en bedenk hoe je hier het beste een weg in kunt vinden. Kan je de situatie niet veranderen? Accepteer de situatie dan zoals die is, je hebt namelijk niet alles zelf in de hand. Je ervaart misschien gevoelens van weerstand; pijn, verdriet of wanhoop. Dit mag ook, de huidige maatregelen hebben mogelijk veel impact op jouw bestaan. In dit geval kan het helpen om afleiding te zoeken. Door je even niet op het probleem te focussen wordt het ook niet groter. Vind op deze manier een weg die voor jou de minste weerstand oplevert.
Heb je wel invloed op de situatie? Bedenk dan eens wat je zou kunnen veranderen of aanpakken. Vind je het lastig om gemotiveerd te blijven tijdens het thuiswerken? Los jouw probleem stapsgewijs en doelgericht op, door bijvoorbeeld in kaart te brengen wat jou motiveert. Wellicht helpt het om dit eens met jouw werkgever te bespreken. Wie weet komen jullie samen tot een passende oplossing.
2. Je verwachtingen bijstellen
We hebben een lange tijd geleefd in een periode waar alles mogelijk leek. De economie leek weer aan te trekken, werkeloosheidscijfers zijn relatief laag, zorg is voor iedereen bereikbaar en iedereen was tot op heden vrij om te gaan en staan waar hij of zij wilde. Dit brengt bepaalde verwachtingen met zich mee; een goede carrière, boeiende sociale contacten, leuke evenementen, mooie spullen en verre reizen is slechts een kleine selectie van de mogelijkheden.
Nu met de huidige maatregelen omtrent het corona virus is het maar afwachten of dit levenspatroon hervat kan worden in de nabije toekomst. In de tussentijd helpt het enorm om jouw verwachtingen bij te stellen naar de huidige situatie. Wees hierin realistisch en eerlijk naar jezelf. Niemand weet hoe lang de situatie gaat duren, hoe pijnlijk dat ook is.
Kijk eens of het lukt om tevreden te zijn met wat je hebt. Waar ben je dankbaar voor? Misschien geeft deze situatie je de mogelijkheid om eens goed op te ruimen thuis. Gooi alle overbodige spullen weg, of knap ze op. Daarnaast is het soms nodig om out of the box te denken. Had je je verheugd op een knalfuif van een verjaardag? Kom met een creatief alternatief als een houseparty feestje. Een verjaardag die je gegarandeerd nooit meer gaat vergeten!
3. Intellectuele inspanning
In zijn boek weerstand, schrijft de neuroloog Michael Portzky over twee bewezen componenten van het veerkrachtiger maken van het brein. Ten eerste is dit intellectuele inspanning, dit kan door het lezen van boeken, computerspelletjes, het oplossen van moeilijke rekensommen of andere geheugentaken.
4. Bewegen
Daarnaast is het volgens Portzky van belang om te bewegen. Dit lijkt geen nieuw inzicht, echter maakt hij onderscheid tussen een stuk wandelen of fietsen en krachttraining. Juist door krachttraining (en niet door lichaamsbeweging zelf) worden de hersenen positief beïnvloedt. Wat kan leiden tot vermindering van de stressniveaus en verbetering van de stemming.
5. Leren van je tegenslagen
Het belangrijkste wat je in deze periode kan doen is een stapje terug doen en leren van jouw persoonlijke tegenslagen. Wees dankbaar voor jouw lessen, schrijf dit op in jouw dagboek en wanneer we weer teruggaan naar de normale dagelijkse routine; pas jouw nieuw geleerde lessen toe. Dit kan bijvoorbeeld op financieel gebied, door te leren jouw vaste lasten zo laag mogelijk te maken of een geldbuffer op te bouwen. Dit kan ook betekenen om verder vooruit te plannen, zodat je minder afhankelijk bent wat er op de korte termijn gebeurd.
Wat is de weg van jouw minste weerstand? Gebruik deze tijd om je emotionele veerkracht te vergroten en om jezelf nu en in de toekomst makkelijker aan te passen bij tegenslagen. Wil je je tijd nuttig gebruiken? Vind hier jouw coach en investeer in jouw persoonlijke ontwikkeling.