Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Ieder van ons gaat anders om met situaties waarin we belanden. Waar het de één lukt om optimistisch te blijven tijdens die spannende reorganisatie, gaat de ander zwaar gebukt onder allerlei sombere en angstige gedachten. De Rationeel-Emotieve Therapie (RET) is een veelgebruikte methode die u kunt helpen problemen vóór te zijn. Of u kunt helpen ze aan te pakken. Niet door de situatie te veranderen, maar door er zelf anders over te denken. De RET maakt een verschil tussen gezond en ongezond denken. Door de RET aanpak krijgt u zicht op je ongezonde gedachten en met enige training lukt het vaak anders te denken. En dus ook anders te handelen. Vaak zitten deze irrationele gedachtes uw persoonlijke ontwikkeling op de werkvloer in de weg. Een paar voorbeelden van irrationele gedachtes op de werkvloer kunnen zijn:

  • U wilt graag een rol naar u toetrekken, maar u geeft dat wat te bescheiden aan, waardoor de rol naar een ander gaat.
  • U heeft u goed voorbereid op een presentatie, maar op het moment suprême wordt u bevangen door angst waardoor je niet goed uit uw woorden komt.
  • U heeft geen zin in een bepaalde klus, maar u hoort uzelf toch iedere keer weer (mopperend) toezeggen.
  • Uw klant interpreteert de regels wel erg in zijn eigen voordeel, maar u gaat de discussie hierover uit de weg.
  • U wordt doodmoe van die collega die telkens zo uitgebreid zijn verhaal komt doen, maar u komt niet verder dan wat meer indirecte signalen (half doorwerken, aangeven dat u druk bent).
  • U heeft het al langer niet naar uw zin op uw baan, maar neemt geen actie.
  • U valt telkens uit tegen een collega, terwijl u daar achteraf ook telkens weer spijt van hebt.
  • U ligt ‘s nachts te woelen in uw bed terwijl de rampscenario’s over uw aanpak van zaken door uw hoofd gaan.
  • U bent op een netwerkborrel en voelt u geremd om op mensen af te stappen.

Deze irrationele gedachten zijn vaak remmingen die uw persoonlijke ontwikkeling op de werkvloer in de weg kunnen zitten. Het lastige is dat deze remmingen vaak niet als zodanig worden herkend. Voor u zijn ze zo bekend, vertrouwd en logisch. Het is uw bril geworden waardoor u naar de werkelijkheid kijkt. U stelt ze geen moment ter discussie. De RET gaat uit van het ABC-model dat het mogelijk maakt om emotionele problemen en gedragsproblemen snel in kaart te brengen en vervolgens te interveniëren.

Veel mensen denken dat de gebeurtenis (A) uw gedrag of gevoel (C) veroorzaakt, maar volgens de RET-theorie wordt de emotionele reactie en het gedrag dat daarmee samenhangt voornamelijk veroorzaakt door de manier van denken over de gebeurtenis. Deze vooringenomen gedachtes zullen u altijd gekleurd doen kijken naar bepaalde situaties. B veroorzaakt dus C. Gelukkig is hier volgens de RET-theorie iets aan te doen is.

De RET is een heel praktische methode, waarvoor u niet jaren in therapie hoeft. Misschien heeft u al een inzicht gekregen welke manier van denken of welke irrationele gedachtes u in de problemen brengen. Het basisprincipe van de RET is eigenlijk simpel: u zoekt uw irrationele gedachtes op en veranderd ze in een meer rationele versie. Natuurlijk is dit niet in alle gevallen zo makkelijk en kunt u niet van de één op de andere dag uw denkpatroon veranderen. Dit gaat in stapjes, en is vaak een kwestie van hard en moeilijk werken. Soms lukt het u niet alleen en dan kan het nuttig zijn om hulp in te roepen van een professional van GORTcoaching.

Kortom, de RET kan u helpen jezelf los te koppelen van je vastgeroeste denkpatronen en op een nieuwe manier naar situaties te kijken. Hierdoor kunt u weer zonder belemmeringen aan uw persoonlijke ontwikkeling werken. Staat een irrationele gedachte uw persoonlijke ontwikkeling in de weg en heeft u hulp nodig om dit in een ander perspectief te zien? Maak dan nu een gratis en vrijblijvende afspraak voor een oriëntatie gesprek met één van onze coaches.


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden