Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Wat is tribal leadership?


Een tribe is een groep van meer dan 20 personen die vaak samen werken aan een groter geheel. Een tribe vindt men vaak in een organisatie, waar de mensen dezelfde organisatorische waarden en opvattingen delen. Tribal leaders zijn leiders die zorgen voor het opbouwen van de tribe en nemen een bepaald soort leiderschap op zich. Dit bereikt men echter niet zomaar en het werken in groepen gaat niet altijd zoals gewild. Tribal leadership bestaat uit vijf fasen, waarbij men bij de eerste fase nog niet voldoende inbreng heeft in de groep en fase vijf als de ideale fase gezien wordt.

De verschillende fasen van leiderschap

Fase 1: “Het leven zit tegen”
Dit is een fase waar maar 2% van de bevolking zich in bevindt. Fase 1 bestaat uit mensen die helemaal niet geven om het systeem. Dit zijn vaak de mensen die een bende vormen. Deze mensen vind je vaak niet binnen een organisatie.
Fase 2: “Mijn leven zit tegen”
Mensen in deze fase zijn passief agressief. Ze hebben een sarcastische blik, ze hebben het namelijk eenmaal fout zien gaan. Volgens deze mensen is de kans dat dit opnieuw gebeurt heel groot.
Fase 3: “Ik ben geweldig en jij niet”
Deze mensen zijn enthousiast en zetten zich voldoende in, maar denken dat ze beter zijn dan anderen. De personen die zich in fase 3 bevinden, denken dat anderen minder competent en minder geschikt zijn voor de baan dan zijzelf.
Fase 4: “Wij zijn geweldig”
Een ultieme staat waarin iedereen werkt aan een gemeenschappelijke doel met dezelfde waarden. Samen bouwt men aan wat op dat moment belangrijk is om samen tot een goed resultaat te komen. Dit is de gewenste fase die men wil bereiken. In de vijfde fase verlopen de processen op een natuurlijke wijze. (bron: Tribal leadership, D. Logan)

Fase twee

25% van de mensen bevindt zich dus in fase twee. Fase twee is waar het vaak fout gaat in een organisatie. Maar hoe weet u dat uw werknemer zich in deze fase bevindt?
Werknemers die zich in fase 2 van leiderschap bevinden, zijn vaak niet gemotiveerd. Ze denken vaak dat hun bijdrage aan het bedrijf onbeduidend is. De werknemers zien hun werk als onbelangrijk voor het geheel en zullen niet gemotiveerd zijn om in groepsverband te werken aan een project. Het zijn vaak mensen die van een afstandje sarcastisch of sceptisch toekijken en denken soms dat dingen toch mis zullen lopen.

Coaching


Herkent u een (van uw) werknemer(s) in de bovenstaande criteria? Dan kunt u deze aansporen om zich te ontwikkelen naar een fase 4 met de hulp van een van onze coaches. Hier zal een werknemer leren zich een betere houding aan te geven binnen een organisatie. Op naar “wij zijn geweldig”! Kijk direct in de agenda en plan uw gratis oriëntatiegesprek met een van onze coaches.

Door: Homeyra Abrishamkar


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden