Wanneer kies je voor coaching en wanneer voor therapie?
Coaching kan lijken op therapie door de overeenkomsten. Beide zijn vormen van begeleiding gericht op het helpen en ondersteunen van individuen bij het bereiken van persoonlijke doelen en het overwinnen van uitdagingen. Beide brengen de boodschap vaak ook op dezelfde manier: face to face. Ook hebben beide het uitgangspunt om je van het huidige punt waar je nu staat, te brengen naar een toekomstig punt; het doel. Maar dit zijn dan ook wel alle overeenkomsten. Ondanks dat coaching inmiddels erg bekend is, is er onder het publiek nog steeds verwarring over wanneer iets nu coaching is en wanneer therapie. Ze verschillen in benaderingen en doelstellingen.
het ontstaan van coaching
Zowel coaching als therapie hebben beide dezelfde ‘roots’. De vroege theorieën van William James, de Amerikaanse vader van psychologie, beïnvloedt vele coaches vandaag de dag nog bij het helpen van de coachee om zijn wilskracht te ontdekken. Veel theorieën zoals die van Carl Jung en Alfred Adler staan centraal bij het coachen. Adler zag individuen bijvoorbeeld als de bedenkers van hun eigen leven, en leerde zijn cliënten ‘goal setting’, ‘life planning’ en toekomstgerichte visies aan. Op diezelfde manier geloofde Carl Jung dat we onze eigen toekomst kunnen creëren door middel van visies en doelgericht leven.
Het idee dat de klant in staat is om te groeien en veranderen is uiteindelijk wat ervoor heeft gezorgd dat er een shift is gekomen van therapie naar coaching. Abraham Maslow onderzocht behoeftes en motivaties met de visie dat een individu van nature op zoek is naar zelfactualisatie: het verder ontwikkelen dan de basisbehoeften, namelijk talenten, vaardigheden en kwaliteiten.
Coaching is een term die voor het eerst gebruik is in de sportwereld en impliceert het trainen, motiveren, samenwerken en benadrukken van verantwoordelijkheidsgevoel van de coachee om tot een beste prestatie te komen. Later ontstond de term ook in de bedrijfswereld, met de nadruk op management en organisatorische ontwikkeling.
Coaching omarmt het bestuderen van het potentieel en de mogelijkheden van de mens. Het uiteindelijke doel is niet om te herstellen wat er beschadigd is, maar om de mens te helpen ontdekken waar hij toe in staat is, in plaats van de focus te leggen op wat er mis is. Op deze manier kunnen ze de algehele gezondheid en kwaliteit van het leven, op zowel persoonlijk als professioneel vlak, drastisch verbeteren.
De verschillen
Therapie gaat ervan uit dat gedrag wordt gevormd door aspecten uit het verleden. De therapeut probeert te blijven graven in het verleden, totdat verklaard is waardoor het hedendaagse gedrag zich op deze manier uit. Deze trajecten kunnen lang duren. Aangezien mensen zich graag achter het verleden schuilhouden, kan spitten in het verleden nog moeilijker zijn. Qua verhoudingen is er bij therapie meer sprake van hulpverlener – cliënt verhouding.
Bij coaching is er eerder sprake van een ”sparringpartner” en houdt de coach je een spiegel voor. Ook staat een meer toekomstgerichtere visie centraal. De coach heeft een meer hands-on mentaliteit waarin hij/zij bekijkt wat er in het hier en nu gebeurt, om de toekomst te veranderen. Wat zijn op dit moment belemmerende of juist motiverende aspecten voor het gedrag dat veranderd moet worden? Hierbij vraagt de coach een actieve houding van de coachee, zodat hij/zij via reflectie op het eigen gedrag zelf tot inzichten kan komen. De coach helpt de coachee om zichzelf weer te helpen ander gedrag aan te leren of verbeteren. De trajecten bij een coach duren vaak minder lang dan bij een therapeut, aangezien coaching is gericht op het aanpakken van problemen die direct resultaat boeken.
Wanneer ga je in therapie?
Een therapeut is iemand die mensen helpt met psychische problemen en het verwerken van diepere problematiek. Vaak ga je naar een therapeut als het niet lukt om zelf stappen te zetten en je functioneren in het dagelijks leven ernstig is verstoord. Je kan het zien als door middel van therapie van een 1 naar een 6 te gaan.
Wanneer ga je naar een coach?
Een coach kan je helpen van een 4 naar een 10. Als je bij een coach aanklopt heb je wel last van klachten waardoor je aan de slag wil, maar je voelt de kracht om dingen actief aan te pakken en je wilt hier goede hulp bij krijgen. Voorbeelden zijn het verbeteren van prestaties op het gebied van carrière, relaties, persoonlijke ontwikkeling etc. Bij coaching is het uitgangspunt dat iedereen talenten in zich heeft, maar er vaak onvoldoende gebruik van wordt gemaakt. Hierdoor is men minder effectief of gelukkig. Een coach werkt met cliënten om hun vaardigheden, motivatie en mindset te verbeteren, zodat ze hun doelen kunnen bereiken. Een coach zorgt ervoor dat een persoon zijn/haar krachten optimaal benut en fungeert als een klankbord en katalysator, waardoor mensen kunnen groeien en met meer voldoening en plezier in balans kunnen leven. Andere situaties waar mensen mee naar een coach komen zijn bijvoorbeeld: persoonlijke ontwikkeling, zingevingsvragen, het verbeteren van motivatie en zelfdiscipline en leren grenzen stellen.
Verschil in visie tussen coaching en therapie
Therapie gaat ervan uit dat gedrag wordt gevormd door aspecten uit het verleden. De therapeut probeert te blijven graven in het verleden, totdat verklaard is waardoor het hedendaagse gedrag zich op deze manier uit. Deze trajecten kunnen lang duren. Aangezien mensen zich graag achter het verleden schuil houden, kan spitten in het verleden nog moeilijker zijn. De coach hanteert hiervoor echter een andere visie, namelijk een toekomstgerichte visie. De coach heeft meer een hands-on mentaliteit waarin hij/zij bekijkt wat er in het hier en nu gebeurt, om de toekomst te veranderen. Wat zijn belemmerende of juist motiverende aspecten voor het gedrag dat veranderd moet worden? Hierbij vraagt de coach een actieve houding van de coachee, zodat hij/zij via reflectie op het eigen gedrag zelf tot inzichten kan komen. De coach helpt de coachee om zichzelf weer te helpen ander gedrag aan te leren of verbeteren. Deze trajecten duren vaak minder lang dan bij een therapeut, aangezien coaching is gericht op het aanpakken van problemen die direct resultaat boeken.
Behandelmethode van een therapeut
Een therapeut geeft therapie: gesprekken die je met een therapeut voert dienen voor het werken aan een oplossing bij psychische problemen. De therapeut richt zich in de gespreksvoering namelijk op het oorspronkelijke onderliggende probleem. Hierbij wordt gericht op specifieke matige tot ernstige problemen, zoals angst, depressie, trauma, relatieproblemen etc. Kamp je bijvoorbeeld met een verslaving? Of heb je hulp nodig bij het aanpakken van je angst en onzekerheid omdat deze zodanig in je leven aanwezig zijn dat ze je leven momenteel beperken? De therapeut is gedragsdeskundige en onderzoekt tijdens de behandeling met jou hoe bepaald gedrag is ontstaan, hoe het in stand blijft en hoe het veranderd kan worden. Er wordt dus gewerkt aan het begrijpen van dieperliggende oorzaken van emotionele pijn en gedragspatronen. Het doel van therapie is dan ook herstel van psychologische problemen te bevorderen en de algehele geestelijke gezondheid te verbeteren. Veelvoorkomende soorten van therapie zijn cognitieve therapie, gedragstherapie, cliëntgerichte therapie en psychoanalyse.
Methode van aanpak van een coach
Een coach geeft coaching: een vorm van professionele begeleiding waarbij de coach als gelijkwaardige partner de cliënt ondersteunt bij het behalen van zelfgekozen doelen. Hierbij wordt ondersteuning geboden in globale levenssituaties door het verbeteren van prestaties en het creëren van wenselijke situaties. Zit je in een verandering en ben je aan het heroriënteren op levensvragen en werk? Hulp nodig op het gebied van werk-privé balans en persoonlijke ontwikkeling? De nadruk ligt op het creëren van psychologische flexibiliteit waarbij je beter om kunt gaan met verrassingen en ingrijpende veranderingen in het leven. Ook wanneer je worstelt met interne angsten, depressie of burn-out klachten, ben je bij coaching op de juiste plek. Het opdoen van nieuwe inzichten en ervaringen staat centraal, waarbij de opgedane kennis direct kan worden toegepast in het dagelijkse leven. Veelvoorkomende soorten van coaching zijn loopbaancoaching, stress coaching, management coaching, burn-out coaching, competentie coaching en teamcoaching.
Kort samengevat
Coaching is gericht op het helpen van gezond functionerende mensen om hun prestaties en succes te verbeteren, met de nadruk op actie en toekomstige doelen. Er is al sprake van motivatie. Therapie richt zich op het behandelen van psychologische problemen en emotioneel welzijn, met de nadruk op het begrijpen van het verleden en de dieperliggende oorzaken van problemen.
Wat past bij jou?
Hoewel de coach en de therapeut dus verschillen in aanpak van het probleemgedrag, willen zij beiden het gedrag verbeteren of veranderen. Welke aanpak past bij jou?