Wanneer een werknemer psychische klachten ervaart, is het essentieel om snel en effectief de juiste ondersteuning te vinden. Veel werknemers zoeken in eerste instantie hun huisarts op, maar er zijn ook andere waardevolle opties, zoals zelfstandige psychologen en coaches, die zowel de werknemer als de werkgever kunnen helpen. In dit artikel bespreken we de voordelen van het inschakelen van een zelfstandige psycholoog of coach en waarom deze aanpak vaak effectiever en sneller is voor zowel werknemers als werkgevers.
Huisarts: eerste stap, maar niet altijd de beste oplossing
De huisarts is vaak het eerste aanspreekpunt voor werknemers met psychische klachten. Een voordeel van het bezoek aan de huisarts is dat er snel een diagnose gesteld kan worden en er een eerste behandeling, zoals rust of medicatie, wordt voorgesteld. Helaas wordt er in dit geval vaak weinig aandacht besteed aan de terugkeer naar de werkvloer, wat kan leiden tot langdurige afwezigheid of ineffectief werkgedrag. Dit vertraagt niet alleen het herstel, maar kan ook de kosten voor de werkgever verhogen door ziekteverzuim en productiviteitsverlies.
Eerstelijnspsycholoog: klachtgericht, maar met beperkingen
Een eerstelijnspsycholoog biedt psychologische zorg en behandeling voor psychische klachten. Dit type psycholoog heeft na zijn universitaire opleiding een aanvullende opleiding afgerond en is gericht op het verhelpen van psychische klachten. Hoewel de behandeling doorgaans kosteloos voor de werkgever is, heeft het vaak weinig aandacht voor de werkgerelateerde situatie van de werknemer. Dit kan betekenen dat de werknemer onterecht lang afwezig blijft of niet optimaal terugkeert naar de werkvloer, wat de effectiviteit van het herstel vermindert en kan leiden tot terugval.
Zelfstandige psychologen: snel, flexibel en gericht op herstel op de werkvloer
Een zelfstandige psycholoog biedt verschillende voordelen ten opzichte van huisartsen en eerstelijnspsychologen. Omdat de werknemer direct toegang heeft tot een gespecialiseerde psycholoog, kunnen behandelingen sneller starten, wat zorgt voor een efficiënter herstel. Dit is een groot voordeel voor zowel werknemer als werkgever, aangezien het ziekteverzuim en de productiviteitsdaling worden verminderd.
Zelfstandige psychologen hebben de flexibiliteit om hun behandelingen af te stemmen op de specifieke behoeften van de werknemer. Zij kunnen zich niet alleen richten op het verhelpen van de psychische klachten, maar ook op het herstel van de werknemer op de werkvloer. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat de psycholoog samen met de werknemer kijkt naar de werkdruk, het takenpakket of de werkhouding, en dat er concrete adviezen worden gegeven om een succesvolle terugkeer naar werk mogelijk te maken.
Werkgever als ondersteuner
Veel werkgevers erkennen inmiddels de waarde van psychologische zorg en ondersteunen hun werknemers door de kosten te vergoeden. Dit gebeurt vaak in het kader van welzijnsprogramma’s, die gericht zijn op het voorkomen van ziekteverzuim en het bevorderen van een gezonde werkplek. Wanneer een werkgever bereid is om bij te dragen aan de kosten van psychologische zorg, kan dit een enorme steun zijn voor de werknemer.
Werkgevers die investeren in de mentale gezondheid van hun medewerkers zien vaak een toename in productiviteit, minder ziekteverzuim en een verbeterde algehele werktevredenheid. Voor de werknemer betekent dit dat de psychologische begeleiding (deels) wordt gefinancierd, waardoor de financiële drempel voor het verkrijgen van hulp lager wordt.
HR-manager: ga de mogelijkheden na
De afdeling Human Resources (HR) of personeelszaken beschikt vaak over een ontwikkel- of opleidingsbudget, dat onder andere kan worden besteed aan coaching of psychologische begeleiding. Coaching is, vergeleken met andere vormen van persoonlijke ontwikkeling, relatief goedkoop en effectief. Daarom wordt het zeer vaak vergoed en zelfs gestimuleerd door HR-managers.
Heb jij nog geen budget aangevraagd? Je kunt altijd een gratis oriëntatiegesprek plannen met één van onze specialisten. Tijdens dit gesprek bespreekt de coach of psycholoog jouw vraag en kan je samen bekijken hoe de aanvraag bij jouw HR-manager eruit kan zien. De coach of psycholoog maakt in overleg met jou tevens een passende offerte voor de HR-manager, waarin duidelijk het nut en doel van jouw ontwikkeltraject wordt vermeld.
Conclusie
Wanneer een werknemer psychische klachten heeft, is het belangrijk om snel de juiste zorg te vinden. Het inschakelen van een zelfstandige psycholoog biedt zowel voordelen voor de werknemer als de werkgever, doordat het sneller herstel en een effectievere terugkeer naar de werkvloer mogelijk maakt. Werkgevers die hierin investeren, zien vaak een positieve impact op productiviteit en welzijn. Daarnaast kunnen HR-managers een belangrijke rol spelen door beschikbare opleidings- of ontwikkelbudgeten aan coaching of psychologische begeleiding te besteden, wat de drempel voor de werknemer om hulp te zoeken verlaagt.