Herkent u stressklachten bij uw werknemers? Het is ontzettend belangrijk dat uw werknemers goed met deze klachten omgaan. Langdurige stress kan namelijk leiden tot overbelasting of zelfs een burn-out. Hierdoor nemen de kosten van verzuim toe. Door middel van coaching krijgen werknemers handvatten om de controle over hun stressklachten weer in eigen hand te nemen. Maar waarom is deze begeleiding door coaching zo belangrijk?

 

Het herkennen van een burn-out

Als werkgever kunt u stressklachten herkennen om een burn-out van werknemers preventief te voorkomen. Stressklachten uiten zich meestal in bepaalde gedragingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan emotioneler reageren, verstrooider zijn of afspraken vergeten. Wetenschappelijk onderzoek verklaart dat een burn-out is opgebouwd uit drie karakteristieken, namelijk depersonalisatie, emotionele uitputting en verminderde prestaties.

 

Het belang van coaching

In dit artikel presenteren we 3 argumenten, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, waarom coaching bij stress en burn-out zo belangrijk is:

  1. Coaching helpt mensen om uitdagingen en gestelde doelen aan te gaan. Coaches gaan resultaatgericht te werk, stellen vragen en bieden perspectief. Hierdoor ontstaat er een gevoel van controle, neemt het werkgeluk toe en stijgt de productiviteit. Samen fungeert dit als een buffer tegen een burn-out.
  2. Een coach helpt mensen om de oorzaken, gevolgen en oplossingen van stress te doorgronden. Het samen doorbreken van patronen binnen persoonlijke normen, waarden en de werk/privé balans helpt mensen om stressklachten de baas te worden.
  3. Het werken aan mindfulness, het verstreken van mentale bronnen en het verzetten van gedachten. Het doorbreken van negatieve gedachtepatronen, en het daarbij verleggen van de focus naar dankbaarheid en zingeving verminderd stress. Hierdoor creëert men meer intrinsieke motivatie wat helpt bij het bestrijden van een burn-out.

Kortom, deze argumenten bevestigen waarom coaching tijdens een stressvolle periode en een burn-out een werknemer handvatten biedt. Niet alleen worden symptomen van een burn-out bestreden. Werknemers bouwen daarbij ook een preventieve buffer op om gevoelens van stress en symptomen van burn-out in de toekomst beter aan te kunnen. Tot slot nemen hierdoor kosten rondom verzuim voor de organisatie af.

Kunt u wel wat hulp gebruiken bij het begeleiden van werknemers tijdens stress en of burn-out? Plan dan snel een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek voor uw werknemers in. Wil je anderen beter leren ondersteunen bij het behalen van hun doelen? Misschien is de coachopleiding dan iets voor jou!

 

 

 


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden