Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Wat is coaching?
Coaching is hulp door een coach om uw doelen vast te stellen en ze te bereiken. Hij of zij doet dit door gesprekken en soms door trainingen.    

Een coach helpt u door:

  • (nieuwe) uitdagende doelen te vinden
  • de weg erheen in kaart te brengen
  • u nieuwe vaardigheden te leren
  • u aan te moedigen daadwerkelijk uw doelen te bereiken
  • bijsturen indien nodig

Hoe helpt coaching?
Als u sterk genoeg bent, kunt u uzelf zoals de Baron von Münchhausen met één hand uit het moeras trekken. Met externe hulp is het makkelijker. Door met een coach over uw toekomstvisie te praten ontstaat er synergie. Deze creatieve vorm van energie brengt u in dieper contact met uzelf, waardoor u ontdekt wat u echt wilt. Als uw doelen zijn vastgesteld, dan wordt er gekeken hoe u daar op de meest efficiënte wijze kunt komen. Met minimale inspanning, kosten, hulpmiddelen, tijd etc. Een doel is op honderden manieren te bereiken. Uw coach helpt u de beste weg kiezen. Een weg die leuk is om te gaan, bijna niets kost en kort is. Als het even tegenzit, dan is uw coach er om u aan te moedigen. Een coach zorgt er dus ook voor dat u het momentum behoudt.

Voor wie helpt coaching?
Voor mensen die meer uit hun leven willen halen dan ze nu doen. Voor mensen die het gevoel hebben dat hun leven (werk of persoonlijk) een sleur begint te worden en op zoek zijn naar nieuwe uitdagingen. Voor studenten, huisvrouwen, -mannen, ouders, werknemers, managers, zakenmensen. Maar ook voor mensen die op het punt staan een grote verandering in hun leven aan te brengen. Een coach helpt u door die stressvolle situatie heen. Denk bijvoorbeeld aan een pensionering, een nieuwe baan, partner, kinderen, verhuizen, reorganisatie, projecten,….

Waarmee is coaching vergelijken?
Een persoonlijke coach doet precies wat een atletiekcoach of een muziekleraar doet, alleen op een persoonlijk niveau. Een coach daagt u uit en hij neemt de tijd om uit te vinden wat het voor u betekent om te winnen. Een coach is een partner die u helpt uw leven te leiden zoals u zelf wenst, zowel professioneel als persoonlijk. Uw coach zorgt ervoor dat u al uw potentieel benut. Sporters weten dat ze iemand anders nodig hebben, een professional, die hen helpt doelen te stellen en die samenwerkt om die hoge eisen te bereiken. Geen enkele serieuze atleet of musicus komt ver zonder coach.

Wat is coaching en het verschil met andere soorten hulp?
Coaching is bijna hetzelfde als consulting. Een verschil is dat een coach bij zijn cliënt blijft om hem te helpen zijn nieuwe vaardigheden te leren, veranderingen door te voeren en zijn doelen te bereiken. Hij zorgt ervoor dat dat ook gebeurt. Bij consulting is die extra ondersteuning afwezig. Bij counselling ligt de nadruk iets meer op het emotionele vlak. Bij coaching gaat het meer om praktische zaken, zoals studie, werk, carrière, management, geld, reorganisatie, projecten…… Coaching is geen therapie! Coaches helpen niet trauma’s uit het verleden te verwerken. Een aantal aspecten van coaching komt uit sportcoaching. Dit zijn elementen zoals: teamwork, doel bereiken, de best mogelijke prestatie leveren. Een verschil is dat er bij coaching gekeken wordt naar win-win situaties. Hoe meer partijen winst hebben, hoe makkelijker het is om je doel te bereiken. Het is fantastisch om een beste vriend te hebben. Maar is uw beste vriend ook een professional die u kan helpen met de belangrijkste zaken van uw persoonlijke / zakelijke leven?

Wat levert coaching op?
Als cliënt stelt u met de hulp van een coach uw eigen doel. Dat kan een gelukkiger leven zijn, een leukere baan, een verdubbeling van uw omzet, een diploma. Een coach leert u vooral om win-win situaties te creëren. Als uw doel voor alle betrokkenen winst oplevert, dan is uw doel makkelijker te bereiken. Hiervoor is een zekere objectiviteit, creativiteit en inventiviteit nodig. Een goede coach heeft die eigenschappen. U leert die succesvolle vaardigheden van hem of haar.
Bovendien:

  • U neemt uzelf meer serieus
  • U stelt betere doelen en doet precies wat u wilt
  • U bent directer en neemt meer effectieve en gefocuste acties
  • U laat onnodige dingen
  • U creëert een momentum, waardoor het gemakkelijker is om resultaten te bereiken

Waarom wordt coaching steeds populairder?
Veel mensen hebben genoeg van “moeten” en zoeken naar mogelijkheden om iets speciaals en zinvols te doen met hun leven. Het probleem is dat de meesten hiertoe geen mogelijkheid zien. Ze zitten in het systeem / de tredmolen gevangen. We realiseren ons dat we nu de mogelijkheid hebben om onze dromen te verwezenlijken. Dromen die vroeger onmogelijk leken. We hebben nu de tijd en de middelen om in onszelf te investeren, zodat we verder kunnen groeien. Een coach is een specialist om u te helpen uw doelen te realiseren.

Helpt een coach bij persoonlijke of zakelijke doelen?
Natuurlijk bij beide. Sinds de jaren ’90 zijn die niet meer te scheiden. Uw persoonlijk leven beïnvloedt uw werkprestaties en omgekeerd. Een coach helpt u een succes te maken van beide.

Ik hoop dat u naar aanleiding van dit artikel antwoord hebt kunnen krijgen op de vraag: ”wat is coaching”? Anders kunt u altijd contact met ons opnemen voor vragen over wat coaching is.

Zelf een coach nodig? Plan dan hier gratis en vrijblijvend uw oriëntatiegesprek.


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden