Geloof jij in wat je kunt en dat intelligentie ontwikkeld kan worden, of denk je dat je nu eenmaal slim bent of niet? Raak je geïnspireerd of juist geïntimideerd door succes van anderen? Jouw mindset heeft veel meer impact op jouw leven en je carrière dan je denkt. In dit artikel leggen we aan de hand van 6 onderwerpen uit wat het verschil is tussen een vaste mindset en een groeimindset.
Zelfbeeld: intelligentie kan worden ontwikkeld
Mensen met een vaste mindset geloven dat intelligentie statisch is. Je bent nu eenmaal slim of je bent het niet en er is niks wat je daaraan kunt doen. Dit is onzin. Je kunt intelligentie ontwikkelen. Door jezelf continu uit te dagen en een leergierige houding aan te nemen, kun jij zeker wel slimmer worden. En ja, daar hoort vallen en opstaan bij. Fouten maken hoort bij leren. Als je dat accepteert, ben je al een stuk dichterbij de groeimindset. Verbind je zelfbeeld niet aan je vermogens. Oftewel: wie jij bent, hangt niet af van wat jij kunt.
Uitdagingen: ze maken je sterker!
Voortbordurend op het vorige punt: bij uitdagingen kun je inderdaad falen, maar dan hoef je ze nog niet uit de weg te gaan. Als je vanuit de vaste mindset denkt, zou je zeggen dat je uitdagingen moet vermijden omdat ze een bedreiging zijn voor je zelfbeeld. Zo moet je uitdagingen niet zien. Denk vanuit de groeimindset: omarm uitdagingen, want ze maken je sterker en je kunt waardevolle ontdekkingen doen terwijl je de uitdaging aangaat.
Obstakels: blijf doorzetten
Geef jij op als er een obstakel op je weg komt? Of schiet je in de verdediging? Zonde! Mensen met een groeimindset pakken het anders aan. Ze zetten door bij tegenslag en zien obstakels overwinnen als iets noodzakelijks. Die kom je nu eenmaal tegen op weg naar de top. Van obstakels kun je leren en jezelf verbeteren.
Moeite: kenmerk van het leerproces
Vanuit de vaste mindset zou je zeggen dat moeite doen gewoon vervelend is en dat het vrijwel niets oplevert. Mensen met een groeimindset denken hier anders over. Volgens hen is moeite doen een kenmerk van het leerproces, het proces waarin je jezelf ontwikkelt. Moeite doen is nodig om iets onder de knie te krijgen. Als je er op die manier tegenaan kijkt, is het een stuk minder erg.
Kritiek: vat het niet persoonlijk op
Kritiek ontvangen is nooit leuk, maar het is wel noodzakelijk voor je persoonlijke en professionele ontwikkeling. Het is makkelijk om kritiek op jouw capaciteiten te zien als persoonlijke kritiek. Maar op die manier word je niet beter. Gebruik de kritiek juist om te groeien. Kritiek is niet persoonlijk en is de uitgelezen manier om aan je ontwikkeling te werken. Bovendien: kritiek is gericht op je huidige competenties en die gaan veranderen, want in een groeimindset ontwikkel jij jouw competenties.
Succes van anderen: is inspiratie
Tot slot: succes van anderen kun je opvatten als een bedreiging of als een inspiratie. Mensen die succesvoller zijn dan jij kunnen intimiderend overkomen. Maar laat dit je niet klein maken of slecht voelen. Denk juist andersom: zie het als een inspiratiebron waarvan jij iets kunt leren. Laat het je aanmoedigen om uitdagingen aan te gaan, door te zetten bij tegenslagen en altijd het beste uit jezelf te halen.
Hoe kun je het tij keren?
Hopelijk begrijp je nu wat beter wat het verschil is tussen een vaste mindset en een groeimindset. Eigenlijk is in alle gevallen een groeimindset beter, zoals uit de voorbeelden wel blijkt. Maar switchen van mindset is nog zo makkelijk niet. Ook dit is een leerproces waar vallen en opstaan bij hoort. Wat kan helpen is dat je je bewust bent van het feit dat je altijd een keuze hebt. Oftewel: erken dat je de keus hebt, dan is het makkelijker om te veranderen. Tevens is het van belang dat je de “stem” van de vaste mindset herkent. Bijvoorbeeld: “ik ben niet goed genoeg”, “ik ben niet slim”, “zie je wel, hij zegt ook al dat ik het niet kan”. Verwerp deze stem! Ten slotte nog twee voor de hand liggende tips: denk met de stem van de groeimindset en doe de dingen die passen bij een groeimindset.