Een veelvoorkomende oorzaak van stress op de werkvloer is te vinden in het gebrek aan assertiviteit. Het niet durven zeggen wat je denkt, waar je tegenaan loopt en wat je gevoelens zijn zorgt vaak voor spanning. Wanneer met deze spanning niets wordt gedaan kan dit oplopen tot stress en uiteindelijk tot ontevredenheid op het werk leiden. Je doet veel dingen tegen je zin, bovendien weten anderen niet waar jij tegen aanloopt en waar ze je mee kunnen helpen. Een situatie die je het liefst zo veel mogelijk wilt vermijden! Om je te helpen beter op te komen voor je eigen belangen én jouw gevoelens en verlangens uit te spreken, helpen de coaches van GORTcoaching je met vijf concrete tips om assertiever te zijn.
1. Geef je grenzen aan
Allereerst is het heel belangrijk om duidelijk aan te geven wat je grenzen zijn. Durf ‘nee’ te zeggen tegen de dingen die je niet kunt of niet wilt. Veel mensen hebben moeite om daadwerkelijk ‘nee’ te durven zeggen. Vaak speelt de angst om onaardig gevonden te worden of niet goed genoeg te zijn een grote rol. Met als gevolg dat we over onze grenzen heen gaan, overwerkt raken en uiteindelijk onze gemaakte afspraken niet kunnen nakomen. Het is bijvoorbeeld altijd gemakkelijker om te zeggen dat je al een andere afspraak hebt, dan om aan te geven wat de daadwerkelijk reden is om iets niet te doen. Onthoud goed dat mensen houden van duidelijkheid en eerlijkheid. Het maakt vaak niet uit wie de taak uitvoert, zolang jij maar duidelijk aangeeft of je iets wel of niet kunt en waarom.
2. Neem jezelf serieus
Een veelvoorkomende reactie wanneer je voorstelt dat iemand wat meer aan zichzelf moet gaan denken is vaak: “Ja, maar anderen kunnen dit toch ook gewoon”, “Zo belangrijk is het nu ook weer niet”, “Eén keer meer kan er ook nog wel bij”. Allerlei reacties waarbij je jezelf wegcijfert en je over je heen laat lopen. Stop hiermee! Het is heel belangrijk om jezelf serieus te nemen. Jij zult nog het langst met jezelf door het leven moeten gaan. Zorg dus dat je jezelf niet wegcijfert, maar zie jezelf als de belangrijkste persoon die er bestaat. Je bent geen zeikerd, geen spelbreker en zeker niet onbelangrijk. Accepteer jezelf zoals je bent en neem jezelf serieus, je zult merken dat anderen dit vanzelf ook zullen gaan doen.
3. Duidelijkheid
Wanneer je probeert om assertiever te worden, en uit te spreken wat je nu écht wilt en wat écht niet, is het heel belangrijk om duidelijkheid te creëren. Halve maatregelen zijn niet genoeg. Vaak geven mensen tussen neus en lippen door aan dat ze genoeg op hun bord hebben, of een bepaalde maatregel niet zien zitten. Zelf hebben ze dan het gevoel dat ze duidelijk hebben gemaakt wat hun grenzen zijn en wat ze willen. Maar in werkelijkheid hebben ze op deze manier alleen om de hete brij heen gedraaid. Zoals al eerder gezegd, mensen houden van duidelijkheid. Vertel dus eens precies hoe je ergens tegen aan kijkt, of hoe je iets graag ziet gebeuren. Dus niet: “Ik moet misschien dat project niet aannemen, want ik heb het erg druk”, maar: “Nee sorry, ik neem dat project niet aan, want ik heb het te druk.” Weet je niet zeker of je boodschap duidelijk is aangekomen? Schroom dan niet om dit na te vragen bij de ander. Op die manier weet je zeker dat jouw boodschap, of die van de ander, goed is aangekomen.
4. Blijf vriendelijk en respectvol
Assertiever worden betekent niet dat je onvriendelijk en respectloos je eigen wensen gaat doordrammen, of dat je klakkeloos alles zegt wat in je opkomt. Assertiviteit is juist het tegenovergestelde hiervan, maar de scheidingslijn is niet altijd duidelijk. Zorg dat je niet doorslaat en bij de negatieve tegenpool terecht komt. Assertiviteit zonder vriendelijkheid scharen we namelijk onder het kopje agressiviteit. En is dat nu niet precies wat je niet wilt? Bij assertiviteit draait het erom dat je vriendelijkheid goed kunt doceren. Zorg dat je de goede balans vindt tussen duidelijk, vriendelijk en respectvol overkomen.
5. Oefenen, oefenen, oefenen
Hoe zorg je er nu voor dat je je gedrag kunt aanpassen en inderdaad assertiever wordt? Hoe weet je op welke manier je duidelijk je grenzen kunt aangeven, maar tegelijkertijd vriendelijk en respectvol blijft? De belangrijkste stap is dat je dit gewoon gaat proberen. Gedragsveranderingen gebeuren door middel van vallen en opstaan. Houd dus in je hoofd dat je niet meteen alles goed hoeft te doen. Bouw voor jezelf stappen in die steeds een stapje moeilijker worden. Stel jezelf bijvoorbeeld tot doel dat je in de eerste week 3x in de week iets gaat zeggen wat je moeilijk vindt. De volgende week ga je 5x in de week aangeven waar je tegenaan loopt. Wees niet te streng voor jezelf als het niet in één keer lukt. Fouten maken hoort bij het leerproces.
Plan hier een gratis oriëntatiegesprek met een coach voor een van uw medewerkers »