Een arbeidspsycholoog houdt zich bezig met de mens in relatie tot zijn werk en werkomgeving. Hierbij worden ‘gestrande’ werknemers geholpen om hun loopbaan weer op te pakken. De arbeidspsycholoog zal hiervoor eerst op zoek gaan naar de psychologische kern van het probleem, zoals een te hoge werkdruk, verveling in een functie of geen klik met collega’s. Hierna kan hij/zij door middel van bijvoorbeeld coaching, training of loopbaanadvies ervoor zorgen dat zijn cliënt weer plezier krijgt in zijn werk, of de overstap maakt naar een andere, beter passende functie.
Arbeidspsychologie
Een arbeidspsycholoog beoefent in de eerste plaats arbeidspsychologie. Het draait hierbij om de relatie tussen werkeigenschappen en het welzijn van een werknemer of ondernemer. Werkdruk, werkuren, de mate van verantwoordelijkheid en gebrek aan uitdaging in een functie zijn bijvoorbeeld factoren die het welzijn van een werknemer negatief kunnen beïnvloeden. De arbeidspsycholoog gaat op zoek naar deze factoren en helpt de werknemer ze op te lossen.
Organisatiepsychologie
Een arbeidspsycholoog houdt zich ook bezig met organisatiepsychologie. We spreken daarom ook wel over een arbeids- en organisatiepsycholoog. Ook in deze tak van de psychologie staat het welzijn van de werknemer voorop, maar hierbij wordt meer gekeken naar factoren die samenhangen met de opbouw van de organisatie waarin hij werkzaam is. Denk bijvoorbeeld aan het team waarin de werknemer werkt, of zijn directe leidinggevende. Een verstoorde relatie met collega’s of het gebrek aan een klik met de leidinggevende kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat de werknemer niet tevreden is in zijn werk.
Naar de arbeidspsycholoog
Een arbeidspsycholoog is er niet alleen om bestaande problemen op te lossen. Hij/zij kan er ook voor zorgen dat problemen zich niet (verder) ontwikkelen, en hiermee bedrijf en werknemer veel ellende besparen. Wanneer je je niet tevreden voelt in je baan of je het gevoel hebt dat er ergens ‘iets niet goed zit’ kan een arbeids- en organisatiepsycholoog helpen de problemen te benoemen en tegen te gaan. En ook wanneer er op het eerste gezicht niets mis lijkt kan hij/zij verhelderende inzichten en steun bieden. Je kunt zelf een goede arbeidspsycholoog benaderen, of worden doorverwezen door bijvoorbeeld je werkgever of de bedrijfsarts. Interesse in een psycholoog?
Plan dan een gratis oriëntatie gesprek.