Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Een slechte baan is voor de mentale gezondheid even funest als werkloosheid. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Centre for Mental Health Research aan de Australian National University in Canberra. Normaal wordt aanvaard dat een actief professioneel leven mentaal gezonder is dan werkloosheid, maar de onderzoekers merken op dat een slecht betaalde baan, een tewerkstelling met weinig ondersteuning of kortstondige opdrachten weinig bevredigend zijn en psychologisch een bijzonder negatieve impact hebben op de werknemer.

“Veelal wordt opgemerkt dat het hebben van een baan beter is voor de mentale gezondheid dan werkloosheid,” merken de onderzoekers op tegenover het webmagazine ScienceDaily.com. “Daarom wordt in het beleid vaak vooral aandacht besteed aan de risico’s die verbonden zijn met werkloosheid, zonder dat er noodzakelijkerwijs rekening gehouden wordt met de kwaliteit van de baan. Uit het onderzoek blijkt nochtans dat werklozen vaak in betere mentale gezondheid verkeren dan personen die een baan met een lage kwaliteit hebben.”

Er wordt aan toegevoegd dat de mentale gezondheid van personen met de meest onbevredigende banen ook het snelst achteruit gaat. “Er is bovendien een rechtstreeks verband tussen de cumulatie van ongunstige werkvoorwaarden en een slechte mentale gezondheid,” wordt er aan toegevoegd. “In het algemeen wordt bovendien beweerd dat het vinden van werk de mentale gezondheid van een werkloze bevordert, maar ook dat blijkt afhankelijk te zijn van de kwaliteit van de baan. Een slechte baan is negatiever voor de mentale gezondheid dan een verlengde werkloosheid.”

Plan een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek met een van onze coaches »


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden