Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Een compliment is een cadeautje voor de ander. Je geeft ermee aan dat je iemands gedrag of houding waardeert. Vaak vergeten we dat ieder mens behoefte heeft aan deze vorm van erkenning. De praktijk laat zien dat we elkaar dan ook weinig complimentjes geven. Bovendien lijken mensen niet altijd te weten hoe je een goed onderbouwd compliment geeft. Hoe zorg je ervoor dat je geloofwaardig en oprecht overkomt? Hoe geef je een compliment dat verder reikt dan ‘wat heb je een leuke blouse aan’? Onze coaches helpen jou op weg.

Tips van de coach
Wanneer je een betekenisvol compliment wilt uitdelen, zorg er dan voor dat je compliment aansluit op de belevingswereld van de ander. Je behaalt het meeste succes, wanneer je compliment is toegespitst op wat de ander belangrijk vindt. Heeft een werknemer moeite met zelfstandig werken? Complimenteer hem dan wanneer hij initiatief heeft getoond of wanneer hij een probleem zonder hulp van anderen heeft opgelost.

Neem daarnaast de tijd om het compliment te uiten. Het is niet de bedoeling dat het een terloopse opmerking wordt. Kijk de ontvanger van het compliment aandachtig aan om op die manier écht even stil te staan bij dit moment. Ondersteun je compliment met non-verbaal gedrag: kijk enthousiast, glimlach, straal positiviteit uit. Door zo uitgebreid de tijd te nemen, komt het compliment veel beter over. ‘De kracht van herhaling’ is tot slot ook van toepassing op het complimentjes geven. Een compliment kun je op een later moment gerust nog een keer geven. Dit vergroot de geloofwaardigheid en bovendien zal de ontvanger het complimentje beter onthouden.

Hulp van coach
Uiteraard kan een coach je veel meer leren dan alleen het geven van goede complimenten. In een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek gaat de coach met jou na wat jouw behoeften zijn. Op basis daarvan wordt een traject uitgestippeld dat volledig is afgestemd op jouw wensen. Of je nu complimenteuzer, commerciëler, positiever of vitaler wil worden: je kunt met al je doelstellingen en vragen bij een coach terecht. Kijk snel in bij het aanbod van onze coaches!


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden