Coaching bij overspannenheid
Preventie & Intervisie
Coaching bij overspannenheid is gericht op preventie en interventie: het voorkomen en het herstellen van stress en overspannenheidsklachten.
Aangepast op jouw behoeften
De uitgangspunten van deze vorm van coaching zijn het verkrijgen van concrete kennis en inzichten in de factoren die leiden tot stress, en bovenal het direct verlagen van de ervaren stress. Met als eindresultaat een beter persoonlijk stress- en time management en meer persoonlijk gelukgevoel.
Kies zelf je coach
Kom je er zelf niet uit? Wij helpen je graag met het vinden van een geschikte coach – ☏ 088 170 1500
Enthousiast, eerlijk, analyserend en resultaatgericht.
Enthousiast, eerlijk, analyserend en resultaatgericht.
Kenmerken van overspannenheid
Wat is overspannenheid?
Overspannen zijn betekent niets anders dan dat u voor een te lange tijd onder spanning hebt gestaan. Situaties waarin overspannenheid vaak voorkomt is de combinatie van een hoge werkdruk met problemen op andere vlakken zoals in de relationele sfeer of de gezondheid. Het gevolg kan zijn dat het u allemaal even te veel wordt of dat u beperkingen ervaart in uw dagelijks functioneren.
Klachten bij overspannenheid
Veelvoorkomende klachten zijn: moeheid, prikkelbaarheid en emotionele labiliteit. Deze klachten zullen vaak gepaard gaan met gevoelens van controleverlies en/of machteloosheid en hebt u het gevoel dat u minder goed in staat bent om met stressvolle situaties om te gaan. Vaak beïnvloedt het ook uw prestaties, de omgang met anderen en het functioneren op de werkvloer.
Risico’s op de lange termijn
Als stress langdurig wordt ervaren, is er te weinig tijd voor herstel en wordt de belasting op het lichaam te groot door de constante opbouw van de hormonen cortisol en adrenaline. Uiteindelijk kan dit leiden tot een burn-out, een vorm van overspannenheid waarbij het chronische karakter en vermoeidheid meer centraal staan.
Met welke vragen kan ik terecht?
Met deze en andere vragen kunt u terecht bij onze coaches voor overspannenheid:
- Hoe kan ik overspannenheid voorkomen?
- Hoe herken ik (symptomen van) overspannenheid?
- Welke handvatten kan ik gebruiken om overspannenheid te verminderen?
- Hoe kan ik beter mijn grenzen stellen?
- Hoe (her)vind ik de passie in mijn werk?
- Wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik?
- Hoe kan ik mijn overspannen werknemer, gestreste collega of overspannen team helpen?
Voor wie is coaching bij overspannenheid?
Iedereen die stress-gerelateerde klachten ervaart of deze graag zou willen voorkomen zal voordelen ondervinden van coaching bij overspannenheid. Coaching bij overspannenheid richt zich namelijk zowel op het voorkomen van stress als op het aanpakken van het probleem bij de kern en het reduceren van stressklachten.
Ben ik overspannen?
Doe de test
U vraagt zichzelf misschien af of u overspannen bent, u kunt een indicatie krijgen met deze test. Er is sprake van overspannenheid als voldaan is aan de volgende 3 criteria:
concentratieproblemen en/of vergeetachtigheid.
Hoe ziet een coachingstraject voor overspannenheid er uit?
Hoe ziet een coachtraject eruit?
Ieder coachtraject wordt op maat gemaakt, een coach traject voor overspannenheid is gericht op preventie en interventie. Samen met uw coach wordt uw traject samengesteld aan de hand van uw vragen en behoeften.
Kies altijd een coach waarvan u het idee hebt dat zijn/haar werkwijze, doelgroep en specialisme het beste bij u past. Per regio hebben wij meerdere coaches. Elke coach heeft bij ons een andere achtergrond, aan de hand van de profielen kunt u een keuze maken voor een coach die u het beste kan helpen.
Het oriëntatiegesprek
Dit gesprek dient als kennismaking tussen u en de coach.
U en de coach zullen inventariseren:
- Welke doelen u wilt behalen en waarom
- Wat u uit het coachtraject wilt halen (wanneer heeft het coachtraject naar uw idee zijn doelen bereikt en wat is uw ideale situatie?)
- Welke aanpak hier het beste bij past
Aan het eind van het gesprek stemt u met de coach af of het klikt. Als dit zo is, kunt u beginnen aan uw coachtraject.
Het coachtraject
Tijdens uw coachtraject werkt u aan uw doelstellingen en competenties door middel van coachgesprekken, reflectie-oefeningen en opdrachten. In overleg is het tevens mogelijk om een test af te nemen.
U en de coach zullen:
- een passend en realistisch plan van aanpak opstellen en in de praktijk brengen.
- constant reflecteren op uw eigen doel: bent u op de goede weg?
- na elke sessie gaat u met oefeningen aan de slag. Het slagen van een coachtraject is afhankelijk van uw eigen motivatie en inzet.
Werkwijze
De coaches van GORTcoaching maken gebruik van technieken en methodieken zoals Motiverende Gespreksvoering, RET (Rationele Effectiviteits Training), Mindfulness, NLP (Neuro Linguistisch Programmeren), Oplossingsgericht Coachen, ACT (acceptance en commitment therapie) en MMS coaching (Motivating Management Service).
Preventie & Interventie
Bij het nemen van maatregelen om stress, gezondheidsschade en burn-out te verminderen kunnen we onderscheid maken tussen twee soorten maatregelen:
» Preventie: het voorkomen van gezondheidsschade door ervoor te zorgen dat de blootstelling aan stressverwekkende factoren binnen bepaalde grenzen blijft. Maatregelen betreffen het optimaliseren van de werkplek en het verhogen van de stresstolerantie.
» Interventie: het in een zo vroeg mogelijk stadium signaleren van beginnende problemen, stressreacties of gezondheidsschade. Hier kunnen adequate maatregelen voor genomen worden om verdere schade te voorkomen, en de al bestaande schade zoveel mogelijk te herstellen. Maatregelen betreffen het reduceren van de werklast of mindfulness technieken.
Zowel preventie als interventie kunnen werk- of persoonsgericht zijn en worden beide behandeld bij coaching bij overspannenheid.
Eindevaluatie
In het laatste gesprek zullen u en de coach reflecteren op het coachtraject en het proces. Zijn uw doelen behaald? Hoe ver bent u en wat wilt u nog aan pakken in de toekomst? Wanneer gewenst kunt u een follow-up gesprek inplannen na een bepaalde tijd, om nog eens samen te komen en te bespreken hoe het gaat.
Afsluiten met elkaar
Wanneer het een zakelijk traject betreft start en eindigt u vaak met een driegesprek. Dit is een gesprek tussen coach, coachee en leidinggevende waarin op transparante wijze overeenstemming over het coachdoel bereikt wordt. Ook kan de situatie zowel vanuit het gezichtspunt van de coachee als dat van de leidinggevende belicht worden.
HEB JE HULP NODIG MET ZOEKEN?
Hi, ik ben Cheryl, adviseur coaching bij GORTcoaching. Ik kan je helpen om de juiste coach uit te zoeken en kan telefonisch een gratis oriëntatiegesprek voor je inplannen.
088 170 1500
Ik help je graag!