Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Wat we van onszelf weten bepaalt ons zelf-concept. Maar waar wordt dit zelf-concept eigenlijk op gebaseerd en hoe vormen we eigenlijk een indruk van onszelf? Door middel van coaching bij GORTcoaching verkrijgt u meer inzicht in uzelf. Hier volgen 3 dingen die u nog niet wist over uzelf:

Vormen van een zelf-concept
Het zelf-concept vormen wij ongeveer op dezelfde wijze als dat we een indruk van iemand anders vormen. Een zelf-concept omvat alle opvattingen die iemand heeft over diens persoonlijke kwaliteiten.

We zien onszelf anders dan anderen
Onze zelfkennis is uitgebreider dan onze kennis over anderen. Dit leidt waarschijnlijk tot het verschil in hoe we onszelf en anderen zien. We zien onszelf namelijk eerder als variabel en flexibel dan anderen, omdat we onszelf kennen in verschillende situaties. Omdat onze eigen gedachten en gevoelens toegankelijker voor ons zijn, zijn we ons ook meer bewust van de invloed die andere mensen, plaatsen en gebeurtenissen hebben op ons dan op anderen. Hierdoor maken we snel de fout om bij het beschrijven van ons eigen gedrag met name rekening te houden met externe factoren. Bij het beschrijven van het gedrag van anderen concluderen we echter al vrij snel dat dit gedrag de persoonlijkheidstrekken van die persoon weerspiegelt.

Culturele verschillen in zelf-concepten
Mensen van alle culturen zijn op zoek naar een consistent zelfbeeld, echter verschillen de beelden van wat “het zelf” is tussen de culturen. In individualistische culturen, zoals in westerse landen, worden de individuele eigenschappen benadrukt. In collectivistische culturen, zoals in Aziatische landen, krijgen juist de sociale rollen meer aandacht.

In alle culturen dient “het zelf” als een gids voor aanpassing aan de omgeving. Onze zelfkennis vertelt ons welke situaties we moeten opzoeken en welke we moeten vermijden. Een coach kan samen met u naar uw zelfbeeld kijken en onderzoeken hoe u reageert in uitdagende situaties.
Door: Sander van der Horst


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden