Plan een Gratis Oriëntatiegesprek
Er zijn 168 uren in een week. En toch zijn we altijd maar druk, druk en nog eens druk. Tijdmanagement expert Laura Vanderkam geeft in een Tedtalk strategieën hoe je meer tijd kan vinden om dingen te doen die je belangrijk vindt, zodat je het leven kan gaan leiden waar je van droomt in de tijd die je hebt.

Zo geeft Vanderkam het voorbeeld van een kapotte boiler. Hierdoor stond haar hele kelder onder water en uiteindelijk was ze die week zeven uur bezig om de boiler weer aan de gang te krijgen. Als je haar aan het begin van de week gevraagd had of ze die week tijd had om zeven uur zeven getalenteerde mensen te coachen, zou ze hebben gezegd dat ze daar absoluut geen tijd voor had. Die kapotte boiler laat echter zien hoe elastisch tijd is en herinnert ons eraan dat alles wat we doen, elke minuut die we doorbrengen, onze eigen keuze is. Wanneer je dingen niet doet, betekent dit dat je prioriteiten ergens anders liggen. ‘Ik heb geen tijd’ betekent vaak dat dit geen prioriteit is. Door taal op deze manier te gebruiken herinneren we onszelf eraan dat tijd een keuze is. Hierdoor hebben we op de lange termijn de kracht om keuzes te maken die we de moeite waard vinden.

Om goed met tijd en prioriteiten om te gaan, kan je een prioriteitenlijst opstellen. Deel de prioriteitenlijst op in drie categorieën: baan, relaties en jezelf. Door de lijst op te delen in drie categorieën herinner je jezelf eraan dat in iedere categorie iets moet staan. Bedenk vervolgens wanneer je ze wilt inplannen en ga daar net zo mee om als met die kapotte boiler.

Vaak hebben we tussen alle verplichtingen een beetje tijd. Bij elkaar opgeteld is dat een hele hoop, maar in het moment van ‘een beetje tijd’ kiezen we al snel om onze telefoon erbij te pakken, televisie te kijken of schoon te maken. In kleine momenten kan echter een grote kracht zitten. Kies bijvoorbeeld iets moois om te lezen in de bus, mediteer in je pauzes op werk of kies voor een familieontbijt als je geen tijd hebt om ‘s avonds samen te eten. Als we ons focussen op wat we echt belangrijk vinden bouwen we het leven op dat we willen, in de tijd die we hebben.

Merk je dat je het lastig vindt je tijd te gebruiken voor de dingen die voor jou van waarde zijn? En zou je daarbij hulp willen bij één van onze gecertificeerde coaches? Plan dan gratis een oriëntatiegesprek in.


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden