Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Loopbaanadvies

Veel mensen hebben het gevoel dat ze eigenlijk iets anders willen doen met hun leven en werk. Deze verandering brengt echter vaak veel problemen met zich mee, aangezien je huidige baan een bepaalde status met zich meebrengt. Het verlies van de status kan echter omslaan in angst.

Deze statusgevoeligheid wordt heel erg in stand gehouden doordat onze huidige maatschappij zo erg gefocust is op prestaties.  Voor sommigen vormt dit juist een uitdaging en kan dit positief werken voor de motivatie om een ander pad te kiezen. Voor anderen werkt dit eerder benauwend en slaat het om in status angst. Coaching kan je hiermee helpen.

Statusangst kan namelijk de aanstichter van leed, teleurstelling en verlies van zelfvertrouwen zijn.  Angst ontstaat als men niet het gevoel heeft dat zij kunnen voldoen aan de verwachtingen en het succesideaal dat zo is geformuleerd door onze samenleving. Een hoge maatschappelijke positie levert namelijk geld, roem en invloed op.

Statusangst

Zodra wij het gevoel hebben dat we ergens tekort schieten kan statusangst al opspelen. Denk aan gebrek aan waardering voor je werk van je partner, alle hooggespannen verwachtingen die druk op ons kunnen leggen, op de een of andere manier zijn we altijd wel afhankelijk voor de meningen van anderen. Geld is voor veel mensen een belangrijke graadmeter de vergelijkingen van verschillende statussen. Statusangst is de prijs die wij betalen in ons streven naar succes.

Gelukkig zijn er manieren om deze angst te overwinnen en coaching kan je hierbij helpen. Met als uiteindelijk doel onze statusgevoeligheid te kunnen relativeren. Je moet jezelf trachten los te maken van alle vergelijkingen die er spelen in onze prestatiegerichte samenleving en vanuit die positie nadenken over wat je wilt. Denk na over welk pad je zou kiezen, als je geen rekening houdt met wat andere mensen denken en als je geen rekening houdt met wat al dan wel of niet mogelijk is.

Zou je hier een keer vrijblijvend over willen praten met een coach? Plan dan nu een gratis orientatiegesprek in bij een van onze coaches.

 

 


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden