De effectiviteit van een coach

Doelen, deadlines, carriere maken, presteren onder druk. Er wordt tegenwoordig steeds meer van u gevraagd in een steeds kortere tijd. Buiten uw carrière wacht er thuis wellicht een gezin op u en ook op sociaal gebied wordt er het een en ander verwacht. Het jongleren met deze belangrijke aspecten in het leven kan lastig zijn, want hoe blijven we in evenwicht en houden we al deze balletjes in de lucht? Oftewel, hoe zorgen we ervoor dat we niet bezwijken onder de druk? Hulp, in de vorm van coaching, kan hierbij uitkomst bieden. Maar hoe effectief is zo’n coaching traject?

Bij het managen van al deze verwachtingen kan een coach uitkomst bieden; voor, maar bovenal met u, in kaart brengen met welke weerstand u te maken krijgt en hoe u het best met stressvolle situaties om kunt gaan. Een coach kan helpen bij het ontwikkelen van effectieve copingstrategieën, zodat u in elke situatie weet wat te doen.

Te veel stress kan zich uiten in een burn-out of depressie en kan uw leven op veel vlakken ontregelen, zodat alle jongleer balletjes naast u op de grond komen te liggen. Onderzoek toont aan dat burn-out verschijnselen alsmede stress verschijnselen fors dalen na het volgen van een coaching traject. Een carrière coach helpt. Coaching gesprekken, in combinatie met huiswerkopdrachten kunnen ervoor zorgen dat stress- en burn-outklachten sterk dalen en uw kwaliteit van leven weer toeneemt.

Kuipvrees

Ook sporters krijgen te maken met prestatiedruk. Denk maar aan het maken van een belangrijk punt in een tenniswedstrijd, het gooien van die laatste dubbel of het binnenschieten van een penalty in een belangrijke finale. Oftewel, momenten waarop de stress toeneemt.

Wanneer u niet goed om weet te gaan met deze stress, kan dat uw prestatie negatief beïnvloeden. Een voorbeeld hiervan, waar vaak jonge voetballers mee te maken krijgen, is de Kuipvrees. In de voetbalwereld een bekend fenomeen. Een speler verhuist van zijn regionale club naar een grote club (in dit geval Feyenoord) en komt te spelen voor een met kritische supporters volgepakt stadion; de Kuip. Spelers met weinig ervaring bezwijken onder de druk die het stadion met zich meebrengt en kunnen de verwachtingen niet waarmaken. Een carrière coach kan een sporter helpen met deze stress om te gaan, zodat hij op en buiten het veld optimaal kan presteren.

Dit geeft aan dat coaching op veel vlakken in het leven een bijdrage kan leveren en effectief kan zijn. Denk aan de executive coach die u in het bedrijfsleven kan helpen, competentie coaching helpt u bij het ontwikkelen van uw vaardigheden, of, zoals in bovenstaand voorbeeld, een coach die sporters helpt bij het omgaan met druk.

Heeft u dus hulp nodig met jongleren, dan kan een carrière coach u daarbij helpen!

 

 

 


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden