Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Voor coaching bestaan er veel verschillende op theorie gebaseerde modellen die door coaches gebruikt kunnen worden. Een veel gebruikt model is het ABCD-model. Aan de  hand van dit model kun je irrelevante, ineffectieve gedachtes opsporen en deze vervangen met constructieve, helpende gedachtes.

Het ABCD coaching model
Dit model kan gebruikt worden om aan de hand van bepaalde fases te onderzoeken met wat voor idee je een bepaalde situatie benaderd. Onderstaande oefening geeft hier beter inzicht in.

Oefening
Neem een situatie waarmee je problemen ondervindt en vul de volgende stappen in. Er is al een voorbeeld in de tweede kolom gezet zodat je een idee van de invulling krijgt.

  • A (activating event)                         Sollicitatiegesprek
  • B (Beliefs about A)                          Het zal een moeilijk en akelig gesprek worden
  • C (Consequences)                           Heel zenuwachtig; onrustig zijn; zweten
  • D (Disputation)                                Klopt mijn ‘B’? Misschien wordt het wel moeilijk, maar niet akelig

Wanneer je het schema hebt ingevuld zoals hierboven, kun je tijdens de coaching stappen zetten om dit soort denkfouten te ontdekken en te leren herkennen. Vervolgens kan je met je coach verder werken om meer constructieve gedachtes te vormen.

Wat moet jij allemaal van jezelf?
Vaak moeten we heel veel van onszelf en stellen we hoge eisen. Het is lastig om altijd maar aan dit soort eisen te voldoen, zeker als het onrealistische eisen zijn. Het ABCD-model is kan dan ingezet worden om irreële eisen en verwachtingen te ontdekken en deze te corrigeren.

Vul onderstaand schema in voor meer inzicht in jouw verwachtingen.

Een dergelijke oefening kun je met je coach verder uitwerken om haalbare verwachtingen te formuleren en een plan opstellen dat je kan helpen aan die verwachtingen vast te houden.

» Kijk voor een gratis oriëntatie gesprek met jouw coach direct in de agenda


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden