Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Cognitieve herstructurering is een van de methode die gebruikt wordt tijdens coaching. Iedereen heeft automatische denkpatronen die een deel uitmaken van je persoonlijkheid. Sommigen zijn goed voor je, zoals ‘Doe je autogordel om’, maar anderen zijn onrealistisch en kunnen negatieve emoties oproepen. Samen met een coach kan je door middel van het cognitief herstructureren van je gedachten dit tegengaan. In dit proces vervang je dan je irrationele, emotioneel schadelijke denkbeelden door realistische denkbeelden. Dat gaat als volgt:

Stap 1: Herken je irrationele gedachtes.
Tijdens de coaching wordt eerst gekeken welke automatische gedachten stress oproepen. Dit is geen eenvoudige stap, maar het helpt om terug te blikken op een stressvolle situaties en je gedachtes daarover op te schrijven. Door het na afloop te lezen herken je waarschijnlijk patronen in je gedachtegang.

Stap 2: Onderzoek je gedachtes.
Stel jezelf kritische vragen om na te gaan of deze gedachtes wel juist zijn. Zo kan je antwoord krijgen op de vraag: ‘Schiet ik er iets mee op als ik me aan deze gedachtegang vasthoudt?’.

Stap 3: Herstructureer je gedachtes.
Herken welke elementen van je gedachtes niet effectief zijn en dus kunnen worden vervangen door elementen die wel effectief zijn. Ga daarbij na of deze nieuwe elementen positieve gevoelens oproepen.

Zo kan coaching je helpen bij het cognitief herstructureren van negatieve automatische denkpatronen. Ben jij veel aan het piekeren en wil je hiermee aan de slag?

Kijk in de agenda en plan direct een gratis oriëntatiegesprek met onze een van onze coaches.


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden