Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Volgens het job-demands-resources model van Karasek heeft elke baan zijn eigen specifieke risico factoren die geassocieerd worden met werkstress. Deze stress kan geclassificeerd worden in twee overkoepelende categorieën: Job demands en job resources. Job demands refereren naar de fysieke, psychologische of sociale aspecten van de baan die een bepaalde mate van inspanning of skills kost. Deze demands zijn daarom ook geassocieerd met fysieke of fysiologische kosten. Voorbeelden van job demands zijn hoge werkdruk, sterk emotionele interacties met klanten/supervisors of een ongunstige lichamelijk werkhouding.

Job resources zijn de fysieke, psychologische of sociale aspecten van een baan die er juist voor zorgen dat je baan gemakkelijker verloopt. Deze resources kunnen extrinsiek of intrinsiek zijn. Extrinsieke resources kan salaris zijn of positieve feedback van een supervisor. Intrinsieke resources kunnen het gevoel van controle of autonomie binnen de organisatie voorstellen.

Zowel de resources, als de demands moeten in balans zijn met elkaar. Bij een hoge mate van demands en hoge mate van resources krijgt een organisatie actieve en gemotiveerde werknemers. Bij een hoge mate van demands, maar lage mate van resources, dan wel intrinsiek, dan wel extrinsiek, is het risico op overspannen medewerkers hoog. Bij lage demands, maar hoge mate van resources zullen medewerkers zich snel vervelen. Bij lage demands en lage resources zullen medewerkers snel een passieve houding aannemen.

Dus volgens het job-demands-resources model is een positieve balans tussen job demands en resources van belang om actieve en gemotiveerde werknemers te krijgen. GORTcoaching biedt als coachingsbureau met coaches door heel Nederland professionele coaches die gespecialiseerd zijn in deze vraagstukken. Een coachingsbureau inschakelen kan er voor zorgen dat uw organisatie de balans gaat vinden tussen job demands en job resources. Hierbij kunt u denken aan teamcoaching of individuele coaching voor uw medwerkers. Plan nu een gratis oriëntatiegesprek in voor uzelf of voor uw medewerkers.


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden