Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Vind je het moeilijk om binnen een team goed te functioneren? Heb je het gevoel dat conflictsituaties makkelijk ontstaan en wil je beter leren omgaan met je collega’s? Dan kan loopbaanadvies wellicht wat voor jou zijn. De loopbaanadviseur kan je concrete tips geven ten aanzien van het oplossen en omgaan met conflictsituaties zodat je beter binnen het team kan werken.

Conflicthanteringstrategieën
De strategieën die we gebruiken om om te gaan met conflicten hebben we in onze jeugd al aangeleerd. Vaak reageer je automatisch wanneer je in een dergelijke conflictsituatie terecht komt. Omdat deze reactie aangeleerd is, kun je deze veranderen en jezelf andere strategieën aanleren die wellicht beter passen in de situatie waarin je verkeerd.

De volgende basisstrategieën voor het omgaan met belangenconflicten zijn bekend:
1. De uil: wil graag confronteren en onderhandelen omdat zowel de doelstelling als de relatie belangrijk zijn. Hierbij wil je een oplossing die volledig tegemoet komt aan jou en andermans belangen.
2. De teddybeer: willen graag gladstrijken en hechten het meeste waarde aan de relatie. Deze persoon zal veel toegeven in de richting van de ander.
3. De haai: is dwingend en wil competitief onderhandelen omdat het doel het belangrijkste voor ze is. Zal proberen de ander tot overgave te overtuigen of te dwingen.
4. De vos: hierbij staat het sluiten van compromissen centraal. Zowel het doel als de relatie zijn van gemiddeld belang. Doelen als relatie zullen gedeeltelijk worden opgeofferd om te krijgen wat jij en de anderen willen.
5. De schildpad: zijn teruggetrokken en willen conflict liever uit de weg gaan. Zij hebben geen belang bij het doel of de relatie en willen louter conflict vermijden.

Herken jij jezelf in een van de bovenstaande profielen en wil je weten hoe je dit gedrag beter in kan zetten in conflictsituaties of wil je een andere vorm van conflicthantering aanleren? De loopbaanadviseur zal je inzicht geven in jouw rol binnen het conflict en je tips en adviezen aanreiken zodat je in de toekomst een conflict kan oplossen op een manier die bij je past.
» Klik hier om een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek in te plannen


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden