Loopbaanadvies
Kies zelf je loopbaanadviseur
Kom je er zelf niet uit? Wij helpen je graag met het vinden van een geschikte loopbaanadviseur – ☏ 088 170 1500
Enthousiast, eerlijk, analyserend en resultaatgericht.
Enthousiast, eerlijk, analyserend en resultaatgericht.
Wat is loopbaanadvies?
Loopbaanadvies is ondersteuning bij loopbaanvragen waar je iets mee wilt of moet, bijvoorbeeld over het behoud van je huidige baan of het vinden van een nieuwe baan binnen het beroepsveld of daarbuiten. De loopbaanadviseur gaat in gesprek over drijfveren, talenten, zingeving, blokkades, uitdagingen, verlangens en het ontwikkelen of trainen van bepaalde competenties. Ben je je aan het (her)oriënteren op werk, een andere functie of (beroeps)studie? Weet je niet zeker of je op de juiste plek zit binnen de organisatie? Of ben je op zoek naar meer uitdaging binnen je baan, maar je weet niet waar je moet beginnen? Dan is loopbaanadvies iets voor jou!
Waarom loopbaanadvies?
Loopbaanadvies komt eigenlijk van de beroepsnaam loopbaanadviseur. Een loopbaanadviseur kan worden gebruikt voor een persoonlijk ontwikkelingsproces dat wordt ingezet om de voor jou gewenste doelen of veranderingen binnen jouw loopbaan vorm te geven. Ongeacht op welk moment in jouw loopbaan je loopbaanadvies inwint, door met behulp van professionele begeleiding écht inzichtelijk te krijgen wat voor jou belangrijk is, heb je daar de rest van jouw werkzame leven profijt van.
Loopbaanadvies met jouw kwaliteiten als startpunt
Op basis van jouw interesses en drijfveren helpt loopbaanadvies om jouw gewenste loopbaan vorm te geven. In een loopbaanadvies traject wordt dit inzichtelijk gemaakt door doelgerichte gesprekken binnen, wanneer gewenst, een gestructureerd loopbaanprogramma. Het loopbaanadvies traject kan plaatsvinden binnen een bepaalde procedure of tijdslimiet. Na het inzichtelijk maken van jouw interesses en competenties, helpt de loopbaanadviseur jou met het nemen van de eerste stappen die noodzakelijk zijn om jouw doel te bereiken. Waar vind je de baan van jouw dromen? Welke competenties moet je nog ontwikkelen?
Wat zijn de voordelen van loopbaanadvies
Loopbaanadvies biedt verschillende voordelen voor individuen die op zoek zijn naar begeleiding en ondersteuning bij hun carrière (Yates, 2013). Hier zijn enkele voordelen van loopbaanadvies:
Bron vermelding:
Yates, J. (2013). The Career Coaching Handbook. In Routledge eBooks. https://doi.org/10.4324/9781315867366
De specifieke voordelen van loopbaanadvies kunnen per persoon variëren, afhankelijk van de behoeften en doelen van elk individu.
Loopbaanadvies helpt mensen om een dieper inzicht te krijgen in zichzelf, hun persoonlijkheid, waarden, interesses en sterke punten. Door zelfreflectie en assessments kunnen ze ontdekken wie ze zijn en wat hen motiveert.
Een loopbaancoach kan helpen bij het verkennen van verschillende carrièremogelijkheden en het identificeren van sectoren, functies en werkomgevingen die het beste passen bij de interesses en vaardigheden van een persoon.
Loopbaanadvies ondersteunt bij het stellen van doelen en het ontwikkelen van een concreet actieplan om deze doelen te bereiken. Het helpt individuen om focus en richting te krijgen in hun loopbaanontwikkeling.
Een loopbaancoach kan helpen bij het identificeren van tekortkomingen in vaardigheden en competenties. De coach geeft advies over hoe deze verder ontwikkeld kunnen worden. Dit kan het vergroten van de employability en het verbeteren van de kansen op de arbeidsmarkt bevorderen.
Loopbaanadvies kan ondersteuning bieden bij het overwinnen van obstakels en belemmeringen die iemand tegenkomt in zijn of haar carrière. Dit kan variëren van het aanpakken van zelfvertrouwen kwesties tot het omgaan met werkgerelateerde stress of conflicten.
Bij belangrijke loopbaantransities, zoals een carrièreswitch, ontslag of terugkeer na een periode van afwezigheid, kan loopbaanadvies helpen bij het navigeren door deze overgangen en het vinden van de juiste stappen om succesvol te zijn.
Loopbaanadvies biedt een objectieve en professionele kijk op loopbaanbeslissingen. Een loopbaancoach kan helpen bij het evalueren van opties, het afwegen van voor- en nadelen, en het nemen van weloverwogen beslissingen met betrekking tot loopbaantrajecten.
Door middel van loopbaanadvies kunnen individuen een beter begrip krijgen van wat ze willen in hun carrière en hoe ze dit kunnen bereiken. Dit kan leiden tot een grotere professionele tevredenheid, motivatie en betrokkenheid bij het werk.
Met welke vragen kan ik terecht voor loopbaanadvies?
Je kunt met verschillende vragen bij een loopbaanadviseur terecht. Je kunt bijvoorbeeld terecht voor loopbaanadvies met vragen als:
- Wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik?
- Welke studierichting, functie, loopbaan past echt bij mij?
- Wat zijn je interesses en waar liggen je kwaliteiten
- Hoe ziet jouw droombaan eruit en hoe kom je er?
- Al lange tijd ga ik niet meer met plezier naar mijn werk, hoe krijg ik mijn plezier in m’n werk terug?
- Eigenlijk wil ik wat anders, maar ik weet niet zo goed wat en hoe?
- Wat is een goede volgende stap in mijn carrière?
- Hoe pak ik solliciteren aan
Het verschil tussen loopbaanadvies en loopbaancoaching
Loopbaanadvies wordt gegeven door loopbaanadviseurs. De termen loopbaancoaching en loopbaanadvies worden veel door elkaar gebruikt. Loopbaanadviseur is echter een erkende titel waar een opleiding aan vooraf gaat. Een loopbaancoach behandelt ook thematiek omtrent loopbaanvragen, maar dit kan ook gekoppeld zijn aan het ontwikkelen van bepaalde competenties of het presteren binnen bepaalde werksituaties. Loopbaanadvies is vaker binnen een procedurele context waarbij er met de coachee gezocht wordt naar nieuw werk of een nieuwe koers binnen de loopbaan. De termen worden veel door elkaar gebruikt, dus het verschil kan daarom ook niet altijd duidelijk zijn. Binnen GORTcoaching hebben we zowel loopbaanadviseurs, loopbaancoaches of coaches die beide specialismen bezitten.
Wanneer ben je toe aan loopbaanadvies?
Je loopbaan kan een groot deel van je leven beslaan, en het is normaal dat er momenten zijn waarop je je afvraagt of je nog op het juiste pad zit. Loopbaanadvies kan een waardevol hulpmiddel zijn om je te begeleiden bij het maken van weloverwogen keuzes en het nemen van de volgende stap in je professionele ontwikkeling. Maar wanneer is het juiste moment om loopbaanadvies te zoeken? Hier zijn enkele indicaties dat je wellicht toe bent aan loopbaanadvies:
Gebrek aan voldoening
Als je het gevoel hebt dat je vastzit in je huidige baan en geen voldoening meer haalt uit je werk, kan loopbaanadvies je helpen om te ontdekken wat je echt wilt en welke mogelijkheden er zijn om meer vervulling te vinden.
Twijfels over je carrièrepad
Misschien heb je al enige tijd gewerkt, maar begin je te twijfelen of je nog steeds op het juiste carrièrepad zit. Loopbaanadvies kan je helpen om helderheid te krijgen over je interesses, passies en doelen, en je begeleiden bij het verkennen van alternatieve loopbaantrajecten.
Gevoel van stagnatie
Als je het gevoel hebt dat je loopbaan is gestagneerd en je niet de groei en vooruitgang ervaart die je wenst, kan loopbaanadvies je ondersteunen bij het identificeren van obstakels en het ontwikkelen van strategieën om je loopbaan nieuw leven in te blazen.
Veranderingen in persoonlijke omstandigheden
Veranderingen in je persoonlijke leven, zoals het starten van een gezin, een verhuizing of het bereiken van een bepaalde levensfase, kunnen je loopbaanbehoefte beïnvloeden. Loopbaanadvies kan je helpen om de juiste aanpassingen te maken en een evenwicht te vinden tussen werk en privéleven.
Verminderde motivatie en betrokkenheid
Als je merkt dat je motivatie en betrokkenheid bij je werk zijn afgenomen, kan loopbaanadvies je helpen om de onderliggende oorzaken te identificeren en oplossingen te vinden om je werkplezier te herstellen.
Behoefte aan professionele groei
Als je graag je vaardigheden en kennis verder te ontwikkelen, een nieuwe uitdaging aan te gaan of hogerop te komen in je carrière, kan loopbaanadvies je begeleiden bij het stellen van doelen en het identificeren van de juiste stappen om deze groei te realiseren.
Het is belangrijk om te onthouden dat er geen specifieke tijdlijn is voor het zoeken naar loopbaanadvies. Iedereen ervaart zijn of haar eigen unieke loopbaantraject. Als je twijfels hebt, ontevredenheid voelt of gewoon meer helderheid wilt, kan loopbaanadvies op elk moment waardevol zijn. Een loopbaancoach kan je helpen om je situatie te analyseren, je sterke punten te identificeren en een plan van aanpak te ontwikkelen om je loopbaandoelen te bereiken. Het juiste moment voor loopbaanadvies is wanneer je er klaar voor bent om de regie over je loopbaan in eigen handen te nemen.
Voor wie is loopbaanadvies?
Loopbaanadvies is geschikt voor verschillende doelgroepen, omdat eigenlijk iedereen wel op een bepaald punt in zijn of haar loopbaan behoefte kan hebben aan begeleiding en ondersteuning. Hieronder volgen enkele doelgroepen die baat kunnen hebben bij loopbaanadvies:
Starters op de arbeidsmarkt
Jonge professionals die net zijn begonnen met werken of binnenkort afstuderen, kunnen profiteren van loopbaanadvies om een solide basis te leggen voor hun carrière. Loopbaanadvies kan hen helpen bij het identificeren van hun sterke punten, interesses en carrièremogelijkheden, en hen begeleiden bij het maken van weloverwogen keuzes voor hun toekomst.
Werknemers die vastlopen
Werknemers die het gevoel hebben vast te zitten in hun huidige baan, geen voldoening meer halen uit hun werk of te maken hebben met een gebrek aan groeimogelijkheden, kunnen baat hebben bij loopbaanadvies. Een loopbaancoach kan hen helpen om nieuwe perspectieven te verkennen, hun vaardigheden en interesses te herontdekken, en strategieën te ontwikkelen om hun loopbaan nieuw leven in te blazen.
Carrièreswitchers
Individuen die overwegen om een carrièreswitch te maken, maar niet zeker weten welke richting ze op willen of hoe ze de overgang moeten aanpakken, kunnen profiteren van loopbaanadvies. Een loopbaancoach kan hen helpen bij het identificeren van hun vaardigheden, het verkennen van nieuwe carrièremogelijkheden en het ontwikkelen van een plan om succesvol over te stappen naar een nieuwe sector of functie.
Herintreders
Mensen die een periode van afwezigheid hebben gehad vanwege bijvoorbeeld gezinsverantwoordelijkheden of ziekte, kunnen loopbaanadvies zoeken om de overgang terug naar de arbeidsmarkt soepel te laten verlopen. Een loopbaancoach kan hen ondersteunen bij het bijwerken van vaardigheden, het identificeren van passende mogelijkheden en het vergroten van het zelfvertrouwen bij het zoeken naar een nieuwe baan.
Ondernemers
Zelfstandige ondernemers en freelancers kunnen loopbaanadvies gebruiken om hun zakelijke doelen en groeipotentieel te optimaliseren. Een loopbaancoach kan hen helpen bij het identificeren van kansen, het ontwikkelen van een ondernemersvisie, het opbouwen van een netwerk en het overwinnen van uitdagingen die ze tegenkomen bij het runnen van hun eigen bedrijf.
HEB JE NOG VRAGEN?
Hi, ik ben Cheryl, adviseur bij GORTcoaching. Ik kan je helpen om de juiste coach/psycholoog/therapeut uit te zoeken en kan telefonisch het gratis oriëntatiegesprek voor je inplannen.
088 170 1500
Ik help je graag!
Hoe ziet het loopbaanadvies traject eruit?
Hoe ziet een loopbaanadvies traject eruit?
Elk coachtraject is maatwerk. Op basis van jouw behoeften en vragen wordt met de coach jouw traject samengesteld. Kies altijd voor de coach waarvan je het idee hebt dat zijn/haar werkwijze, doelgroep en specialisme het beste bij jou aansluit. Per regio hebben wij meerdere coaches. Elke loopbaancoach brengt zijn of haar eigen kwaliteiten en specialismen met zich mee. Deze vind je terug in de coachprofielen.
Het oriëntatiegesprek
Na het lezen van de profielen plan je het oriëntatiegesprek in met de coach waarvan jij denkt dat de werkwijze, doelgroep en specialismen het beste bij jou aansluiten. Tijdens het gratis oriëntatiegesprek maak je kennis met de coach en kijk je of er een klik is.
Het coachtraject
Tijdens het coachtraject werk je aan de doelstellingen en competenties door middel van coachgesprekken, reflectie oefeningen en opdrachten. In overleg is het mogelijk om testen af te nemen.
Daarnaast bespreek je met de coach:
- wat jouw vraagstuk is en hoe de coach jou hier het beste bij kan helpen.
- Wat je uit het coachtraject wilt halen. Wanneer heb je het idee dat het coachtraject is geslaagd? Wanneer zijn jouw doelen bereikt?
- Wat is jouw ideale situatie?
- Het plan van aanpak wat het beste aansluit bij jouw vraagstuk en voorkeuren.
Vaak doet de coach aan het einde van het gesprek een voorstel voor het coachtraject. Dit stem je samen af en afhankelijk van of er een klik is met de coach spreek je een startdatum af voor het coachtraject.
Eindevaluatie
In het laatste gesprek reflecteren jouw loopbaanadviseur en jij op het coachtraject en het proces. Zijn je loopbaandoelen bereikt? Hoe ver ben je en wat wil je nog aanpakken in de toekomst? Wanneer gewenst kan je een follow-up gesprek inplannen na een bepaalde tijd, om nog samen te komen en te bespreken met elkaar.
Afsluiten met elkaar
Wanneer het een zakelijk traject betreft, start en eindigt het coachtraject altijd met een driegesprek. Dit is een gesprek tussen de loopbaanadvies coach, coachee en leidinggevende waarin op transparante wijze overeenstemming over het coachdoel bereikt wordt. Ook kan de situatie zowel vanuit het gezichtspunt van de coachee als dat van de leidinggevende belicht worden.
Testen voor loopbaanadvies
de LoopbaanScreener combineert de uitkomsten van een interessetest (LIV) en een Persoonlijkheidvragenlijst (PfPI). Deze combinatie levert belangrijke informatie die richting geeft aan iemands professionele en persoonlijke ontwikkeling. De systematische wijze waarop de LoopbaanScreener werkvoorkeuren en typisch gedrag aan elkaar koppelt, biedt een heldere structuur voor begeleiding en zelfsturing.
de Talenten Motivatie Analyse Methode is een geïntegreerde systematiek voor selectie, ontwikkeling en beoordeling van werknemers, waarbij de ontwikkeling van talenten en competenties centraal staat.
De TMA talentenanalyse maakt het mogelijk een objectieve, opbouwende en diepgaande analyse van drijfveren, talenten en ontwikkel mogelijkheden te maken.
GORTcoaching heeft coaches die met deze TMA Methode werken.
Verder zijn al onze coaches bevoegd om interessetesten en beroepskeuzetesten af te nemen en de resultaten hiervan te bespreken. Bespreek de mogelijkheden voor een test met uw eigen coach.
Veelgestelde vragen over loopbaanadvies
Wat is loopbaanadvies en wat kan ik ervan verwachten?
Loopbaanadvies is een proces waarbij een professionele loopbaancoach individuen begeleidt bij het verkennen en ontwikkelen van hun loopbaan. Het omvat vaak activiteiten zoals zelfreflectie, het identificeren van doelen, het verkennen van mogelijkheden en het ontwikkelen van een actieplan. Het resultaat is meer inzicht in jezelf, verhoogde motivatie en richting in je carrière.
Hoe kan loopbaanadvies mij helpen?
Loopbaanadvies kan je helpen bij het verkrijgen van helderheid over je sterke punten, interesses en waarden. Het biedt ondersteuning bij het verkennen van nieuwe carrièremogelijkheden en helpt bij het ontwikkelen van een strategie om je loopbaandoelen te bereiken. Het kan ook helpen bij het overwinnen van obstakels, het verbeteren van zelfvertrouwen en het vergroten van professionele tevredenheid.
Hoe weet ik of ik loopbaanadvies nodig heb?
Als je je ontevreden voelt over je huidige werk, vastzit in je loopbaan, twijfels hebt over je carrièrepad, of behoefte hebt aan professionele groei, kan loopbaanadvies zinvol zijn. Het is vooral nuttig als je een verandering in je loopbaan nastreeft, maar onzeker bent over de volgende stappen.
Wat is de duur van een loopbaanadvies-traject?
De duur van een loopbaanadvies-traject kan variëren afhankelijk van je individuele behoeften en doelen. Het kan variëren van enkele sessies tot een aantal maanden, afhankelijk van de complexiteit van je situatie en de gewenste resultaten. Een loopbaancoach zal dit met je bespreken en een traject op maat ontwikkelen.
Hoe vind ik de juiste loopbaancoach?
Het vinden van de juiste loopbaancoach is belangrijk voor een succesvol traject. Je kunt beginnen door aanbevelingen te vragen van mensen in je netwerk. Daarnaast kun je online zoeken naar loopbaancoaches en hun expertise, ervaring en certificering beoordelen. Het is ook aan te raden om een kennismakingsgesprek te plannen om te zien of er een goede klik is tussen jou en de coach.
Wat als ik niet tevreden ben met het loopbaanadvies?
Het is belangrijk om open en eerlijk te communiceren met je loopbaancoach als je niet tevreden bent met het geboden advies of de voortgang van het traject. Goede loopbaancoaches zullen luisteren naar je feedback en indien nodig aanpassingen maken om ervoor te zorgen dat je tevreden bent met de dienstverlening.
Kan loopbaanadvies me helpen bij het vinden van een nieuwe baan?
Ja, loopbaanadvies kan je helpen bij het vinden van een nieuwe baan. Loopbaancoaches kunnen helpen bij het verbeteren van je cv, het ontwikkelen van sollicitatievaardigheden, het identificeren van geschikte vacatures en het voorbereiden van sollicitatiegesprekken. Ze kunnen ook waardevolle inzichten bieden bij het maken van loopbaankeuzes en het navigeren door het sollicitatieproces.
Op welke manier krijg ik loopbaanadvies?
Tijdens een traject worden eerst je interesses en competenties inzichtelijk gemaakt. De loopbaanadviseur ondersteunt jou bij de stappen die noodzakelijk zijn voor jouw doel. Denk aan, waar vind ik de baan van mijn dromen? Welke competenties moet ik nog ontwikkelen?
Wie kan mij helpen bij een loopbaanadvies?
Een loopbaanadviseur is een optie om je te helpen bij loopbaanadvies. Een loopbaanadviseur gaat in gesprek met jou over onder andere drijfveren, talenten, zingeving en het ontwikkelen of trainen van bepaalde competenties. Om zo uiteindelijk samen met jou een loopbaanadvies te creëren.
Wat is het verschil tussen loopbaanadvies en loopbaancoaching?
Loopbaanadvies en loopbaancoaching worden veel door elkaar gebruikt. Loopbaanadviseur is echter een erkende titel waarvoor een opleiding gevolgd moet worden. Een loopbaancoach behandelt ook soortgelijke thema’s zoals vragen omtrent de loopbaan, maar dit wordt dan gekoppeld aan het ontwikkelen van competenties of beter presteren binnen werksituaties.