Baanonzekerheid
Het zijn moeilijke tijden met veel reorganisaties en veranderingen. De vraag naar werk blijft groeien maar het aanbod is minimaal. De kans bestaat dat ook jij of iemand in jouw directe omgeving baanonzekerheid ervaart. Maar wat betekent baanonzekerheid nu eigenlijk? De definitie van baanonzekerheid is: een algemene bezorgdheid over het voortbestaan van de baan in de toekomst.
Kwantitatieve en kwalitatieve baanonzekerheid
Wanneer men praat over baanonzekerheid denkt men meestal aan kwantitatieve baanonzekerheid. Dit komt voor wanneer je onzekerheden hebt of je in de toekomst ontslagen wordt. Daarnaast is er kwalitatieve baanonzekerheid. Dit is een breder begrip en heeft betrekking op de kenmerken van de baan. Bijvoorbeeld: door een reorganisatie weet je niet of je verplaatst wordt naar een andere afdeling of andere functie. Je weet niet waar je aan toe bent wat de nodige stress met zich mee kan brengen.
Omgaan met baanonzekerheid
De grootste dreiging van baanonzekerheid is het verliezen van financiële en sociale werk gerelateerde bronnen. Wanneer je voor een langere periode met onzekerheid zit kan dit leiden tot chronische stress. In sommige gevallen kan het zelfs depressie als gevolg hebben!
Het is dus erg belangrijk dat je om leert gaan met baanonzekerheid om deze negatieve gevolgen tegen te gaan. Het is begrijpelijk wanneer er tijdens een periode van baanonzekerheid veel emoties loskomen en het is belangrijk dat je deze emoties niet blokkeert. Praten met bijvoorbeeld een supervisor of collega helpt je met het omgaan met deze onzekerheid. Ook kan een coachtraject erg nuttig zijn. Een loopbaanadviseur kan je helpen om beter om te gaan met baanonzekerheid.
Loopbaanadvies
Wil je leren omgaan met baanonzekerheid? Loopbaanadvies kan je hierbij helpen. En natuurlijk kun je ook voor andere werkgerelateerde zaken terecht! Kijk en klik hier om onze loopbaanadviseurs te zien voor een gratis oriëntatiegesprek.