Hoe bereik je succes in je werk en het leven? Er zijn talloze boeken over geschreven, maar een van de meest bijzondere is de autobiografie van Andrew Carnegie. Het boek is zo luchtig geschreven dat je bijna zou vergeten hoe toonaangevend de auteur was. De Schotse ondernemer werd de rijkste persoon ter wereld nadat hij de grootste ijzer- en staalfabrieken van Amerika had verkocht. Wat kunnen we leren van hem op het gebied van successen? Dit zijn Carnegie’s tips voor succes in werk en het leven.
Investeer in jezelf, maar spreid het risico
Word een meester op een bepaald gebied. Dat is volgens Cargenie de ware weg naar succes. Aandelen, daar was hij niet van. Hij vond het een betere investering om een bedrijfstak uit te kiezen en daar alles over te leren. Volgens hem kon je alleen veel geld verdienen door expert te worden en in je eigen bedrijf te investeren en niet door je investeringen te spreiden, zoals bij aandelen. Met het risico spreiden bedoelde hij: laat een andere partij het risico dragen en gebruik de reputatie om jou en je bedrijf te helpen. Zo stond bij hem bijvoorbeeld het grote bedrijf Pennsylvania Railroad Company achter hem, die de verantwoordelijkheid droeg wanneer hij iets groots ondernam.
Behandel mensen goed
Carnegie kon goed met mensen omgaan en had intense liefde voor literatuur en universiteiten. Op zich is het een inkoppertje dat je mensen goed moet behandelen om succesvol te worden. In Carnegie’s geval zorgde hij ervoor dat al zijn fabrieken goed georganiseerd en schoon waren. Hij luisterde aandachtig naar zijn personeel en voerde hun suggesties in de meeste gevallen door. Hij probeerde openheid te creëren in het management van al zijn fabrieken. Zijn les: als je de energie van je personeel effectief in banen leidt, laat je zien dat je een echte leider bent. Hij probeerde zijn personeel echt te begrijpen en goed voor ze te zorgen. Dit droeg uiteindelijk aanzienlijk bij aan zijn rijkdom en succes. Ook als je geen personeel hebt kun je hier een les uit halen, want het is net zo belangrijk om de mensen in je netwerk goed te behandelen. Zorg dus goed voor de mensen om je heen en behandel ze rechtvaardig.
Maak van een goed humeur je prioriteit
Het klinkt misschien een beetje gek, succesvol worden door naar een goed humeur te streven. Maar het werkt echt zo. In Carnegie’s woorden: “een zonnige stemming is veel meer waard dan een fortuin.” Het is mogelijk om je geest te “cultiveren”; om je gedachten niet negatief maar positief te maken. Oftewel: beheers je gemoedstoestand. Dan krijg je veel meer voor elkaar en zet je een stap in de richting naar een succesvol leven.
Wees niet bang om te spreken in het openbaar
Volgens Carnegie waren er twee regels voor spreken: “praat met mensen, niet tegen ze” en “wees jezelf en probeer geen redenaar te zijn”. Het eerste gaat over het voeren van een conversatie in plaats van gewoon je verhaaltje te doen. Een kleine shift, maar het heeft veel invloed op de manier waarop je overkomt. Bedenk hoe jij momenteel communiceert en hoe je dat kunt verbeteren. Het tweede punt is iets lastiger, omdat je goed moet weten wie je bent en waar je voor staat. Een redenaar is iemand die van spreken houdt, maar volgens Carnegie is het belangrijker om jezelf te durven zijn dan te doen alsof je wel van spreken houdt. Verder zegt Carnegie dat spreken in het openbaar ook gewoon spreken is en dat je dus nergens bang voor hoeft te zijn, zolang je de twee regels voor het spreken maar in je achterhoofd houdt. De regels lijken wellicht tegenstrijdig: niet doen alsof je van spreken houdt, maar accepteren dat je nergens bang voor hoeft te zijn? De lijn is dun, maar het gaat erom dat je tóch spreekt in het openbaar ook al vind je het wat spannend. En wanneer je dat doet is het belangrijk dat je je dichtbij jezelf blijft.
Netwerk!
Verzamel mensen om je heen die waarde toevoegen aan jou en de andere mensen in je netwerk. Onderhoud relaties omdat je direct van die mensen kunt leren – zowel van hun kennis als hun ervaring. Probeer dus altijd om interessante mensen te vinden. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar met deze instelling raakte Carnegie onder andere bevriend met president Harrison, William Gladstone en Herbert Spencer.
Ga op reis
Carnegie was dol op reizen, omdat het zien van nieuwe landen er voor hem voor zorgde dat hij het leven meer waardeerde. Tijdens zijn reizen verdiepte hij zich in de culturen die hij tegenkwam. Volgens hem was reizen blikverruimend, vooral als er een beetje avontuur bij kwam kijken. Hij raadt iedereen dan ook aan om de wereld te verkennen en noemt het een essentieel onderdeel van succes. Is een wereldreis of verre reis niet haalbaar, dan is Europa of zelfs enkel Nederland verkennen geen verkeerd alternatief; je gaat immers uit je comfort zone en hebt de mogelijkheid om je te verdiepen in andere culturen.
Heb je specifiekere tips nodig? Wil je bijvoorbeeld weten hoe je succes kunt behalen in jouw specifieke branche of heb je behoefte aan coaching in een specifiek (vak)gebied? Plan dan gratis jouw oriëntatiegesprek met een coach naar keuze in.