Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

De zoektocht naar een mooie carrière kan lang en lastig zijn. Want wat vind je nu echt interessant? Op welke vlakken wil jij je maximaal ontwikkelen en welke beroepen passen hier eigenlijk bij? Als je echt tot deze kern wilt doordringen moet je jezelf leren kennen. De vraag: “Wie ben ik en wat wil ik?” is uiteraard niet zomaar te beantwoorden, maar de loopbaancoaching kan je hierbij helpen en jou begeleiden in de zoektocht naar de ideale baan.


Doordringen tot je ware ik

Om jezelf te leren kennen en een visie voor de toekomst te kunnen formuleren zijn er een aantal stappen die je kunt doorlopen. Bij elke fase horen specifieke vragen die je jezelf kunt stellen en waarmee je steeds een stapje verder bij jouw ware ‘ik’ komt. Dit is te visualiseren als een ui, waarbij je door het afpellen van elke ring steeds dichter bij de kern komt.


De fases van het ‘kennen’

  1. Omgeving. Ten eerste is het van belang dat je jouw directe omgeving echt leert kennen, omdat mensen om je heen een grote invloed hebben op wie jij bent, wat jij doet en hoe jij denkt. Wie zijn de mensen om je heen? En waar heb je in jouw omgeving mee te maken?
  2. Gedrag. Jouw gedrag komt onder andere voort uit de invloed van de omgeving, maar ook zelf heb je veel invloed op dat wat je in het dagelijks leven doet. Probeer voor jezelf te bedenken hoe deze factoren jouw gedrag beïnvloeden. Wat doe ik, waarom doe ik dit en wie heeft hier invloed op?
  3. Competenties. In deze fase vraag jij je af waar je echt goed in bent. Dit is dan ook een belangrijk deel van wie jij bent. In de zoektocht naar een baan is het van groot belang dat je inzicht hebt in jouw kwaliteiten, want als je je competenties kent kun je je beter focussen op datgene waarin jij uitmuntend kan zijn.
  4. Overtuigingen. Dat wat je kunt en doet, jouw gedrag en competenties, komen voort uit de overtuigingen die jij met je mee draagt. Overtuigingen zijn die dingen die echt belangrijk zijn, jouw persoonlijke normen en waarden. Waar geloof je in in het leven?
  5. Identiteit. Jouw identiteit is hoe jij jezelf ziet en hoe je over jezelf denkt. Het daarom dicht in de buurt van je ware ik. Het kan nuttig zijn om tijdens deze zelfreflectie jezelf af te vragen hoe je jouw identiteit kan verplaatsen in een professionele rol. Op deze manier stippel je voor jezelf een specifiekere route uit die je tijdens je carrière wilt bewandelen.
  6. Betrokkenheid. De kern van alle vragen, en de zoektocht naar jezelf, eindigt met de vraag: “Waar doe je het allemaal voor?” of “Waar zal mijn ideale baan voor moeten dienen?” Deze vraag is essentieel als je op zoek bent naar de ideale carrière, omdat dit de kern is van wie jij bent: een combinatie van jouw identiteit, competenties en gedrag, toegepast in jouw werk. Loopbaancoaching kan je helpen om tot dit niveau door te dringen en zo jezelf echt te leren kennen.

 

Wil jij jezelf ook beter leren kennen en je op die manier kunnen oriënteren op dat wat je echt graag doet in het leven? Plan dan direct een gratis oriëntatie gesprek »

 


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden