Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Werk-familie conflict
Vaak komt het voor dat je tijdens je werk in een bepaalde rol zit terwijl je thuis een hele andere rol aanneemt. Bijvoorbeeld wanneer je op werk hard optreed terwijl je thuis een verzorgende rol op je neemt.
Deze verschillende rollen kunnen een werk-familie conflict veroorzaken: de ervaring dat de rollen in het werk en de rollen in het gezin onverenigbaar zijn, als gevolg dat de deelname in een rol wordt bemoeilijkt op grond van deelname aan de andere rol. Bij een werk-familie conflict heeft het werk een negatieve uitkomst op het familie domein. Je kan het natuurlijk ook omdraaien naar een familie-werk conflict, waar het familie leven een negatieve invloed heeft op het werkdomein.

Verschillende werk-familie conflicten
Werk-familie conflicten kun je opdelen in vier verschillende domeinen, namelijk het tijdsconflict, het spanningsconflict, het gedragsconflict en het psychologische conflict.

  • Het tijdsconflict komt voor wanneer de tijd de je besteed in je werk het moeilijk maakt om de familierol te vervullen. Bijvoorbeeld wanneer je de wedstrijd van je zoon/dochter mist omdat je nog bezig bent met je werk.
  • Het spanningsconflict komt voor wanneer de spanning in de het werk de vereisten van de familierol bemoeilijkt. Wanneer je bijvoorbeeld uitgeput thuis komt van je werk waardoor je geen energie meer over hebt om je dochter te helpen met haar huiswerk.
  • Het gedragsconflict komt voor wanneer het gedrag dat verwacht wordt op je werk het tegenstrijdig is met de rol die je thuis op je neemt. Bijvoorbeeld wanneer het op je werk wordt verwacht dat je hard optreed terwijl dit thuis niet de beste manier is om met je partner of kinderen om te gaan.
  • Bij het psychologische conflict heb je bezorgdheid over je werk en deze bezorgdheid neem je mee naar je thuissituatie. Bijvoorbeeld wanneer je met je hoofd bij je werk zit en hierdoor niet goed naar je partner luistert.

Jobcoach
Het is erg lastig om met bovengenoemde rolconflicten om te gaan. Als jij zelf een werk-familie conflict ervaart en je niet weet hoe je hiermee om moet gaan is een jobcoach zeker wat voor jou! Een jobcoach kan je helpen om beter om te gaan met rolconflicten. Kijk hier en plan een afspraak in met een passende jobcoach.


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden