Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Uit een nieuwe studie blijkt dat de 5 belangrijkste persoonlijkheidskenmerken (‘Big Five’)- zorgvuldigheid, emotionele stabiliteit, openheid, extraversie en inschikkelijkheid- een belangrijke rol spelen in het vinden van een job. Tegenwoordig is de Big Five onder psychologen algemeen geaccepteerd als het belangrijkste persoonlijkheidsmodel in zijn soort. Het is de basis van veel psychologische onderzoeken bij rekrutering en studiekeuze. Toch is het effect van die kenmerken niet noodzakelijk wat algemeen wordt verwacht. Zo is emotionele instabiliteit niet direct een plus, maar blijkt extraversie dat evenmin.

Gebaseerd op individuele werkloosheidsdata die werden verzameld voor het Duitse Socio-Economisch Panel (SOEP), concluderen we dat de karaktertrekken nauwgezetheid en emotionele (in)stabiliteit een sterk impact hebben op de kans om een job te vinden, waarbij de eerste een positief en het laatste een negatief effect heeft, schrijven de auteurs van de studie Selver Derya Uysal en Winfried Pohlmeier, in het Journal of Economic Psychology. Maar, stellen de auteurs vast, nauwgezetheid heeft dan weer een negatief impact op de duur van de uiteindelijke tewerkstelling, terwijl emotionele stabiliteit de duur van de tewerkstelling verlengt.

Er werden geen significante effecten van de persoonlijkheidskenmerken extraversie en inschikkelijkheid op de duur van de werkloosheid vastgesteld. Het persoonlijkheidskenmerk openheid bevoordeelt enkel vrouwelijke werklozen en werklozen van vreemde origine.

Plan een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek met een van onze coaches »


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden