Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Als leidinggevende is het vaak niet makkelijk in te spelen op de dynamiek van een groep. Een van de grootste uitdagingen waar je als leidinggevende mee te maken krijgt is het zo optimaal mogelijk gebruik kan maken van de diversiteit binnen een groep. Diversiteit kan ervoor zorgen dat een team floreert doordat iedereen een bijzonder steentje bijdraagt aan het geheel. De keerzijde is echter dat mensen onderling niet goed met elkaar over weg kunnen of dat er groepjes binnen een grote groep ontstaan, waar prestatie onder lijdt. Met loopbaan advies in Haarlem kun je als leidinggevende antwoord krijgen op dit soort vraagstukken.

De waarde van diversiteit
Uit onderzoek is gebleken dat juist een zo heterogeen mogelijke groepssamenstelling ervoor zorgt dat productiviteit optimaal kan zijn. Hier kan echter alleen sprake van zijn wanneer communicatie binnen de groep bevorderd wordt. Door open te communiceren naar je medewerkers kunnen bepaalde barrières direct uit de weggeholpen worden en leren medewerkers ook open met elkaar te communiceren. Dat laatste blijkt erg belangrijk. Onderzoek stelt namelijk dat heterogeniteit binnen een groep voor hoge prestaties zorgt wanneer men met elkaar discussies aan kan gaan en gedachtes uit kan wisselen. Doordat iedereen met een net wat andere visie naar een bepaald vraagstuk kijkt, kunnen er creatieve oplossingen gevonden worden die het gehele probleem dekken omdat aan alles is gedacht.

Valkuilen voorkomen
Hoewel heterogeniteit binnen een groep heel goed kan werken, zijn er ook bepaalde valkuilen waar je als leidinggevende tegen aan kan lopen. Over het algemeen vinden mensen die op elkaar lijken elkaar aardig. Gezien de ‘op elkaar lijken’ factor binnen een heterogene groep niet aanwezig is, is het van belang dat er een overkoepelende identiteit wordt gecreëerd; namelijk die van het teamlid. Deze identiteit kan bewerkstelligd worden door een doelstelling en missie te vormen waar iedereen binnen het team achter staat. Het is namelijk makkelijker je verbonden te voelen met mensen die jouw visie delen. Daarnaast heeft het voor jou als leidinggevende ook voordelen. Wanneer de neuzen een kant op gaan is het niet meer moeilijk een groep aan te sturen. Als men werkt voor dezelfde bestemming kan jij doen waar je goed in bent: de tactiek bepalen.

Ben je geïnteresseerd in dit soort vraagstukken over leidinggeven? Dan kan loopbaanadvies je wellicht helpen.
» Kijk direct in de agenda om een gratis oriëntatiegesprek in te plannen.


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden