Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Werk en stress zijn voor velen onlosmakelijk verbonden. Maar hoe ontstaat deze werkstress nou eigenlijk? Een bekend model dat inzicht geeft over werkdruk en werkstress is het model van Karasek. Met zijn ‘Demand-Control model’ omschrijft Karasek de aspecten van het werk die invloed hebben op werkstress: taakeisen en sturingsmogelijkheden.
Met taakeisen worden de eisen bedoeld die aan het werk gesteld worden, zoals werktempo, hoge beschikbaarheid en tijdsdruk. Met sturingsmogelijkheden bedoelt Karasek de invloed die iemand heeft om zijn of haar werk te sturen, zoals zelf de volgorde van taken zelf bepalen. Hieronder staan een aantal tips geformuleerd hoe je met werkstress om kunt gaan aan de hand van het model van Karasek. Daarnaast kan loopbaanadvies je helpen om beter om te gaan met werkstress.

Werkstress tegengaan
De twee aspecten van werk, taakeisen en sturingsmogelijkheden, hebben een grote invloed op jouw werkstress.  Wanneer de taakeisen hoog  zijn en de sturingsmogelijkheden laag zijn, is de kans op werkstress hoger.

Zelf kan je invloed uitoefenen op de taakeisen en de werkdruk verlagen door de hulp van collega’s te vragen bij het uitvoeren van je taken. Wanneer je merkt dat je last hebt van de tijdsdruk en het hoge werktempo, kan Loopbaan advies Rotterdam je helpen om je tijd beter en efficiënter te besteden door middel van  timemanagement.
Daarnaast kun je met je supervisor overleggen of  er meer ruimte is voor zelfsturing. Op deze manier wordt je werk meer uitdagend,  zal het plezier in je werk toenemen en zal de werkstress afnemen.

Loopbaanadvies
Heb je last van werkstress en zie je dit graag veranderen? Een loopbaanadviseur kan je helpen om beter om te gaan met werkdruk en werkstress te verminderen. Plan hier een gratis in bij een van onze coaches.


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden