Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Loopbaanadvies: leider in je loopbaan
Als je aan leiderschap denkt kun je aan verschillende dingen denken. Je kan denken aan een baas, een generaal, een president, dictator of vele andere vormen van leiderschap. Maar wat is nu eigenlijk leiderschap? Peter G. Northouse, professor aan de universiteit van Michigan omschrijft leiderschap als volgt: “Het proces waarin een individu een groep beïnvloedt om een gemeenschappelijk doel te bereiken.” Deze definitie geeft weer dat leiderschap geen unieke rol is in een groep, maar een dynamisch proces wat over en weer kan gaan. Of je nu werknemer of werkgever bent, manager of uitvoerend werknemer, ook jij kan leiding geven.

Leiderschap en management
De overeenkomsten tussen leiderschap en management zijn duidelijk, zo hebben zij beide te maken met een groep, een gemeenschappelijk doel en invloed. Er zijn echter ook belangrijke verschillen: management is ontstaan om chaos te voorkomen, het zorgt voor orde en consistentie en stabiliteit. Leiderschap is een proces wat als motor werkt, het motiveert en produceert verandering.

Hoe word je leider?
Leiderschap kan toegewezen zijn, of het kan ontstaan vanuit de groepsdynamiek. Een voorbeeld is dat een manager vaak een toegewezen leiderschap heeft. Wanneer iemand anders meer invloed heeft over de groep en die invloed ook gebruikt, is het leiderschap echter verschoven; er is een nieuw leiderschap ontstaan.

Leiden vanuit elke rol
In het dynamische proces van leiderschap ligt de titel van een leider dus niet vast. Een creatief persoon kan vanuit zijn of haar creatieve visie andere mensen beïnvloeden en zo aan het einddoel bijdragen. Dit geldt ook voor iemand die praktisch is, pragmatisch, veel inhoudelijke kennis heeft of meer op relationeel niveau nadenkt. Voor elke rol is een moment van leiderschap weggelegd. Loopbaanadvies kan je helpen om leiderschap vanuit jouw kracht te ontwikkelen.

Loopbaan advies Utrecht
Laten zien wat je kunt op het gebied van leiderschap is een goede manier om te laten zien dat je klaar bent om een stap hoger te klimmen in je functie. Wil je weten hoe jij beter leiding kan geven vanuit jouw kracht? Loopbaanadviseurs van GORTcoaching helpen je verder. Kijk hier in de agenda en plan een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek met een van onze coaches.


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden