Plan een Gratis Oriëntatiegesprek
Emotionele intelligentie
Emotionele intelligentie (EQ) is de mate waarin mensen emotioneel vaardig zijn door middel van expressie, zelfkennis en empathisch vermogen. In het bedrijfsleven wordt het belang van emotionele intelligentie steeds duidelijker. Er is immers meer nodig dan een bovengemiddeld intellect of technische bekwaamheden om succes te boeken. Bedrijven kunnen niet altijd blijven groeien door nieuwe producten op de markt te zetten, maar kunnen zich wel onderscheiden door personeel goed te benutten. Een loopbaancoach kan je helpen om je te ontwikkelen op het vlak van emotionele intelligentie.

De vijf kerneigenschappen
Daniel Goleman noemt in zijn boek Emotional Intelligence vijf kerneigenschappen van emotionele intelligentie. Deze kerneigenschappen kunnen dienen om doelen te stellen en helpen je om je te ontwikkelen. Hieronder staan de kerneigenschappen op een rijtje:

 • Zelfbewustzijn
  Het bewust zijn van je eigen emoties en het vermogen om op grond daarvan betere beslissingen te nemen. Hierbij hoort ook kennis over je kwaliteiten en tekortkomingen.
 • Zelfregulering
  In staat zijn om met emotionele tegenslagen om te gaan en kunnen omgaan met je emoties.
 • Motivatie
  Het ontwikkelen van een houding die gericht is op het bereiken van een prestatie of een doel, zodat je frustraties en tegenslagen in breder perspectief ziet. Hierbij hoort ook initiatief durven nemen om je kwaliteiten te laten zien.
 • Empathie
  Het bewust zijn van wat anderen voelen en denken.
 • Sociale vaardigheden
  Het goed kunnen omgaan met persoonlijke relaties, goed om kunnen gaan met mensen en goed kunnen samenwerken om tot uitstekende resultaten te komen.

Loopbaancoach
Wil jij je zelfbewustzijn, zelfregulering, motivatie of empathie vergroten of wil jij je sociale vaardigheden ontwikkelen? Loopbaan coach Utrecht kan je helpen om hiermee aan de slag te gaan zodat jij je op professioneel vlak kan ontwikkelen. Kijk hier voor onze coaches en plan een gratis oriëntatiegesprek in.


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden