Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Je moet of wil een ander beroep kiezen en loopt tegen vragen aan als ‘Wat is mijn ideale baan?’, ‘Wat zou ik nog meer kunnen?’, of ‘Ik wil iets heel anders, maar wat?’ Dit zijn belangrijke vragen tijdens je loopbaankeuze of -verandering, maar hoe vind je het antwoord op deze en daaraan gerelateerde vragen?

Hoe pak je loopbaankeuze en -verandering aan? Dit zijn vraagstukken waar je tijdens je schooltijd geen antwoord op hebt gekregen. Gelukkig kunnen loopbaanprofessionals je hier goed bij helpen. Onze loopbaancoaches en begeleiders geven je alvast wat tips van hen mee die je tijdens het loopbaantraject in je achterhoofd kunt houden.

6 Tips van van onze loopbaancoaches

  1. Begin je loopbaantraject door jezelf te verdiepen in elke carrière die je interessant lijkt of waar je gefascineerd door wordt. Dit kunnen beroepen zijn die je van jongs af aan al in je hoofd hebt, beroepen die je ooit wel eens tegen bent gekomen op internet of LinkedIn, of banen van collega’s of kennissen die je erg leuk en interessant lijken. Probeer van deze beroepen te achterhalen wat het werk zelf inhoudt om te zien of het werk echt zo fantastisch is als jij denkt. Dit levert bovendien belangrijke informatie op over hoe je in een dergelijke branche aan het werk komt.
  2. Het is verstandig om het loopbaantraject te beginnen met jezelf: Wat wil jij? Stel jezelf centraal, in plaats van je te oriënteren op de arbeidsmarkt of wat er momenteel in trek is.
  3. Zelfonderzoek is erg belangrijk! Werk dat ideaal voor jou is, is werk waarbij je jouw favoriete vaardigheden kunt gebruiken; dat met onderwerpen te maken heeft waar jouw voorkeur naar uitgaat; dat plaatsvindt in een omgeving waar jij je prettig voelt en jezelf kunt zijn; met arbeidsomstandigheden die voldoen aan jouw eisen; een salaris dat jou bevalt; en met doelstellingen en werkwaarden die bij jou passen en waar jij je voor in wilt zetten. Om achter deze voor jou ideale werkomstandigheden te komen is nauwgezet zelfonderzoek noodzakelijk. Tijdens loopbaanbegeleiding met een coach wordt hier dan ook veel aandacht aan besteedt.
  4. Hoe meer tijd je zelf besteedt aan het vinden van een nieuwe carrière, hoe beter je keuze uiteindelijk zal zijn.
  5. Je hoeft het niet meteen de eerste keer goed te doen. Je mag best een keer een verkeerde loopbaankeuze maken, ook dit geeft je weer meer inzicht in jezelf en jouw ideale baan. Zie dit dus ook niet als falen, maar als een leermoment.
  6. Houd het leuk! Probeer plezier te hebben in het plannen van je nieuwe carrière. Hoe meer plezier je ervaart tijdens het zoeken, hoe beter je het er van afbrengt.

Heb je nog niet genoeg aan deze tips en wil je graag hulp bij het uitwerken van deze tips? Een coach die loopbaanbegeleiding geeft zal in het coachtraject uitgebreid bij al deze punten stilstaan. Plan hier een gratis oriëntatiegesprek met een loopbaanbegeleider.

 


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden