Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Ambitieus zijn wordt over het algemeen positief bevonden. Het zou je verder brengen in zowel je baan als je privéleven. Ambitieuze mensen stellen zichzelf allerlei doelen en proberen deze op innovatieve manieren te bereiken. Klinkt heel leuk, maar helaas kan het ook zo zijn keerzijde hebben.
Het kan zomaar zijn dat je jezelf te veel doelen gaat stellen, dat je te hoge eisen stelt aan de manier waarop je deze vervult en dat je overladen raakt van alles wat je moet doen van jezelf. Wanneer dit het geval is, zijn stess- en vermoeidheidsklachten snel het gevolg.
De loopbaanadviseur kan je leren hoe je ambities na kan volgen zonder er heftige consequenties van te ondervinden.

Te veel moeten
Een van de belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen is hoe het komt dat je alles tegelijk wilt doen? Hoe komt het dat je dit van jezelf moet? Een antwoord op deze vragen zal waarschijnlijk zijn dat je het belangrijk vindt omdat je hierdoor bepaalde gewenste situaties voor jezelf kan creëren. Wanneer het je immers niet lukte om hieraan te voldoen voelde je jezelf schuldig, vervelend en teleurgesteld. Dit gevoel van teleurstelling komt niet alleen voort uit het niet volbrengen van de taak, maar vooral uit het niet kunnen voldoen aan eigen verwachtingen.

Wees liever voor jezelf
Om deze reden is het gewenst dat je jezelf gaat afvragen of dat wat je moet wel echt zo belangrijk is als je zelf denkt. Is het zo dat je anderen teleur stelt wanneer je een bepaalde taak niet volbrengt? Of vooral jezelf? En wat is het ergste dat kan gebeuren? Door jezelf af te vragen wat nou écht belangrijk voor jou is en wat een stuk minder belangrijk is, kun je veel makkelijker prioriteiten stellen. Je mag absoluut je wensen en verlangens nastreven, maar probeer het wel in een realistisch tijdsbestek te doen. Wees liever voor jezelf wanneer er een stem in je hoofd je zegt dat je iets móet doen. Je hebt al van alles bereikt vandaag, gister en de afgelopen week. Eens even tijd voor rust en ontspanning is dan een welverdiende beloning.

Ben je benieuwd hoe je deze tips het beste in praktijk kunt brengen? Of wil je antwoord op andere vragen van de loopbaanadviseur?

» Klik hier om een gratis oriëntatiegesprek in te plannen met een van onze loopbaanadviseurs


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden