“Mogen wij u pushberichten sturen?”
Je hebt het vast wel eens zien staan bij het downloaden van een nieuwe app op de telefoon of Ipad. Pushberichten, wat ze daar eigenlijk mee bedoelen is dat je bij elke nieuwe feature, elk nieuw berichtje en elke ontwikkeling een toeter of belletje op je telefoon te horen krijgt. Handig natuurlijk, maar naarmate het aantal apps op je telefoon toeneemt toch wel heel storend.
Het nadeel van deze berichtjes op telefoon en Ipad is namelijk dat je om de 10 minuten agressief wordt afgeleid van waar je eigenlijk mee bezig was. Elke toon, elk belletje en elke toeter die je hoort zorgt namelijk voor een schrikreactie; je testosteron level gaat weer eventjes omhoog. Gevolg: hand in de zak en even checken wat dat geluidje precies betekende.
Digitale overkill
Op die manier is het ook erg moeilijk een moment op de dag te vinden om te ontspannen. Eventjes wachten op de metro? → email checken. Een kwartiertje pauze? → Facebooken! Het lijkt misschien onschuldig, maar deze overkill aan digitale informatie is eigenlijk heel erg slecht voor ons en levert een hoge en constante mate van stress op. Stress die we niet zomaar kwijtraken. Ons lichaam is daar niet op berekend en moet op een manier de vrijgekomen adrenaline kwijt zien te raken.
What to do?
Aan de ene kant je eigen schuld natuurlijk, want hoe moeilijk is het om je telefoon gewoon weg te leggen. Tegenwoordig wordt er echter ook gewoon verwacht dat je binnen 5 minuten reageert op een berichtje, binnen 5 minuten terugbelt en binnen 5 minuten een mail beantwoordt. En dus dat je om de 5 minuten op je schermpje kijkt.
Vaak checken we na werk s’avonds toch nog even de mail, beantwoorden we toch nog even een belangrijk belletje en typen we toch nog even de agenda voor de volgende dag. Fout! Je denkt namelijk productief bezig te zijn, maar ons lichaam moet z’n rust pakken en herstellen van een dag die toch al volzat met stressvolle momenten: we overbelasten ons cognitief vermogen, in de wereld der psychologen ook wel “cognitive depletion” genoemd.
Zie ons cognitief vermogen als een spier. Net als bijvoorbeeld je bicep die je traint, heeft ook je cognitief vermogen de tijd nodig om te rusten en op te laden, zodat je hem de volgende dag weer optimaal kunt benutten.
Echter, gebruik je deze spier te veel, bijvoorbeeld door het te pas en te onpas te belasten met digitale informatie, dan ligt overbelasting op de loer. Het gevolg van deze overbelasting, of cognitive depletion, is dat we minder scherp zijn, geen rationale keuze’s meer maken en als gevolg fouten gaan maken in het werk dat we doen.
Het loont dus om je geest rust te geven in plaats van nog even dat ene mailtje te beantwoorden.
Tips:
- Ben je thuis bij je gezin, huisgenoten of met vrienden? Zamel alle telefoons in en leg ze op een stapel. De eerst die zijn telefoon aanraakt trakteert op een rondje/doet de afwas/moet de hond uit laten.
- Zet pushberichten uit! Dat gaat simpel via de instellingen van de apps op je telefoon. “Mogen wij u pushberichten versturen?” Nope.
- Zet de Wifi uit. Zonder Wifi zal je minder snel apps als Facebook openen. Dat gaat namelijk geld kosten.
- Ruim een tijdframe in waarop het wel is toegestaan op je telefoon, Ipad of computer te kijken.
- Bij sommige bedrijven is het zelfs gebruikelijk dat de werknemers na werktijden geen berichten meer kunnen ontvangen. De werkmail en alle andere werkgerelateerde apps worden dan automatisch uitgeschakeld. Ook een idee natuurlijk.
Probeer het gebruik van smartphone, Ipad en computer dus te verminderen. Je zult niet alleen productiever zijn, maar je bespaart jezelf ook nog eens een hoop mentale spierpijn.