Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Stress
We kennen het allemaal wel, een gezonde dosis stress zorgt ervoor dat we beter presteren op het werk, met de studie en in het algemeen. Wat de meeste van ons ongetwijfeld ook zullen kennen, is dat het goed gaat tot een bepaald punt en dat daarna onze prestaties afnemen en terug zullen lopen. Dankzij loopbaanadvies kan dit punt eerder en beter herkend worden. Hierdoor kunnen er stappen ondernomen worden die voorkomen dat we van een gezonde dosis stress doorschieten naar te veel stress met alle gevolgen van dien!

Jouw eigen U-curve
Dit verschijnsel heeft te maken met de wet van Yerkes en Dodson. Zij kwamen tot de conclusie dat deze wet te visualiseren is met een omgekeerde U-curve. Voor ieder mens is deze U-curve verschillend, maar het idee is voor iedereen hetzelfde. Tot een bepaald punt zorgt stress ervoor dat we steeds beter gaan presteren (de linkerzijde van de U-curve) tot we ons hoogtepunt bereiken. Als het stressniveau dan nog steeds opgevoerd wordt, zal de prestatie weer afnemen (de rechterzijde van de U-curve), omdat de stress ons simpelweg te veel wordt. Andersom werkt het overigens ook, een te lage dosis stress maakt dat we niet op ons optimale niveau presteren. Vooral simpele taken waar voornamelijk doorzettingsvermogen voor nodig is, kunnen we vaak beter uitvoeren met een hogere mate van stress om de motivatie te verhogen. Voor moeilijke en intellectuele taken is het juist voordeliger om een lagere stressniveau te hebben, zodat de concentratie beter vast gehouden kan worden. Negatieve processen die gepaard gaan met het hebben van een te hoog stressniveau zijn:

  • Tunnelvisie (verminderde attentie)
  • Afnemende geheugencapaciteit
  • Verminderde probleemoplossende kwaliteiten

Het is van belang dat je weet waar jouw U-curve een neerwaartse daling begint te vertonen. Met behulp van loopbaanadviesgesprekken kun je hier gemakkelijk achter komen en er je eigen voordeel mee doen!

Neem het heft in eigen hand!
Wil je ook weten waar jouw optimale niveau van stress ligt zodat je het beste kan presteren op de werkvloer, op je studie of in het algemeen? Heb je ook behoefte aan loopbaanadvies op maat met betrekking tot jouw eigen U-curve? Maak snel een afspraak met één van onze loopbaanadviseurs!


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden