Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Aardig wat mensen zijn bekend met het fenomeen van uitstelgedrag: de dingen die ze eigenlijk willen doen uitstellen naar een later moment, waardoor deze taken uiteindelijk helemaal niet, te laat, of slordig worden gedaan. Hoewel men over het algemeen de problematiek van dit gedrag onderschat, kan het toch veel stress opleveren, wat, zoals we allemaal weten, niet goed voor onze gesteldheid is. En dat is behoorlijk zonde, want uitstelgedrag kan met behulp van onze life coach in Haarlem zeer goed aangepakt worden.

Gevolgen uitstelgedrag
Hoewel uitstelgedrag voor veel mensen heel onschuldig is, kan het toch nare gevolgen hebben. Uit onderzoek blijkt zelfs dat de stress die veroorzaakt wordt door dit gedrag, het immuunsysteem dusdanig kan verzwakken, dat men een dubbele kans heeft op het krijgen van virussen zoals griep en verkoudheid. Daarnaast blijven veel mensen die uitstellen zitten met het welbekende ‘knagende gevoel’ in hun maag, waardoor ze onrustig zijn, moeilijk in slaap kunnen komen en niet lekker in hun vel zitten. Kortom, gezien alle negatieve effecten van uitstelgedrag is het zeker niet verkeerd actief te gaan kijken wat je hieraan kan doen.

Tips
Een paar van de onderstaande tips zouden je kunnen helpen je uitstelgedrag effectief aan te pakken:

  • Uitstelgedrag komt vaak voor wanneer taken te groot lijken om ze te kunnen uitvoeren. Het is dan handig deze taken op te delen in deeltaken, waarbij je telkens een deeltaak van je ‘checklist’ af kan strepen. Dit geeft ook meer voldoening omdat je ziet dat je vooruitgang boekt.
  • Wanneer je een planning maakt met alle taken die je van jezelf gedaan moet hebben, let er dan met name op dat je voldoende tijd neemt om rustmomenten in te plannen. Neem deze momenten dan om iets te doen wat je écht leuk vindt.
  • Bedenk op welk moment van de dag je over het algemeen taken wél gedaan kan krijgen? Voor sommige mensen is dit bijvoorbeeld ’s avonds na het eten. Plan op deze tijd de taken in die je hoogstwaarschijnlijk uitstelt: grote kans dat het dan wel lukt ze te voltooien.

Wil je begeleiding bij het aanpakken van jouw uitstelgedrag of zit je met andere problemen waar je graag een oplossing voor wilt hebben? Dan kan een life coach je wellicht helpen.

» Geïnteresseerd in life coaching of andere vormen van coaching? Kijk verder bij ons aanbod


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden