Veranderingen binnen organisaties worden nog steeds vaak top-down geleid. En zo werkt het bij ieder van ons vaak ook. De meeste veranderingen beginnen met een rationele keuze, om vervolgens op het emotionele deel vast te lopen. Iets maakt dat het toch niet goed voelt om het anders te gaan doen. Want systemen houden niet van verandering. Een transformatieproces vraagt dat er, verder dan alleen tot de cognitieve laag (de cortex), ook wordt doorgedrongen tot de emotionele lagen in het brein. In dit (oudere) deel van het brein liggen namelijk de pijnlijke ervaringen en trauma’s opgeslagen die mede bepalend zijn voor het gedrag in het hier en nu.
Deze bepalende ervaringen en trauma’s moeten worden aangevuld met nieuwe (positieve) ervaringen. Die kunnen de mogelijkheid bieden voor een andere interpretatie van situaties in het hier en nu. Om nieuw gedrag (en daarmee nieuwe ervaringen) te verinnerlijken zijn drie stappen van belang:
1. Bewust maken van wat er is. Kunnen waarnemen welke patronen zich voordoen in plaats van de patronen te ondergaan. Dit wordt ook wel mindsight genoemd. Mindfulness en meditatie zijn hiervoor werkzame oefeningen.
2. Kiezen voor een nieuw patroon (gewenst gedrag).
3. Consolidatie van het nieuwe patroon door het gewenste gedrag te herhalen.
Meer weten over GORT? Lees dan hier over ons.