Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

In grote organisaties zijn veel mensen werkzaam. Deze mensen zijn allen lid van een tribe die bij hen past. De personen uit deze tribes delen dezelfde waardes, overtuigingen of belangrijke opvattingen over het leven. De tribe bestaat gemiddeld uit 20 tot 150 mensen. Een grote organisatie bestaat logischerwijs dus uit meerdere tribes. De tribe waar een individu zich in bevindt, heeft veel invloed op de houding die de persoon aanneemt. Hieruit voortvloeiend heeft de tribe ook invloed op zijn/haar werkhouding en functioneren.

David Logan en zijn collega’s kwamen in 2008 met het boek Tribal Leadership waarin zij verschillende fases van leiderschap introduceren. Zij meenden dat de mensen uit één tribe over het algemeen in één fase zitten. Deze fase heeft invloed op het functioneren van de mensen binnen deze tribe. Hieronder staat in het kort uitgelegd welke fases er zijn:

Fase 1: De wereld is onaangenaam
In deze fase denken mensen dat de wereld onaangenaam is en gaan zich hier naar gedragen. Mensen die in deze fase zitten, doen het meestal niet goed op het werk.

Fase 2: Mijn leven is onaangenaam
‘Mijn leven is onaangenaam en daar kan ik niets aan veranderen’ is de gedachte die vooral voorkomt in deze fase. Op de werkvloer uit dit zich in het weinig inbrengen van nieuwe ideeën en geen teamgevoel hebben.

Fase 3: Ik ben geweldig (en jij niet)
Mensen in deze fase zijn continu aan het concurreren met elkaar. Dit is niet bevorderlijk op de werkvloer, aangezien iedereen voornamelijk alleen aan zijn/haar eigen werkzaamheden denkt.

Fase 4: Wij zijn geweldig
In deze fase heeft iedereen uit de stam een teamgevoel. Samen wil de groep werken voor het gezamenlijke doel.

Fase 5: Het leven is geweldig
Mensen in deze fase zijn niet meer onderling of met concurrenten aan het strijden, maar willen een impact hebben op de wereld en geschiedenis schrijven.

In de ideale werksituatie wisselt men tussen fase 4 en fase 5. In dat geval blijft men zich samen ontwikkelen en probeert men om het beste resultaat te bewerkstelligen. Mensen en tribes kunnen van fases veranderen, maar moeten hierbij de fase doorlopen voordat ze naar de volgende kunnen.

Door: Mariëlle Zwinkels


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden