Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Elk mens is in het bezit van unieke kwaliteiten of vaardigheden. Wanneer je weet wat je eigen talent is, dan weet je dit vaak beter in te zetten tijdens je loopbaan. Weet je niet wat jouw unieke kwaliteiten zijn? Heb je niet duidelijk in beeld wat je binnen je loopbaan wilt bereiken? Of vind je het lastig om jouw kwaliteiten in te zetten bij het nastreven van je doelen? Een loopbaanadviseur kan je helpen om een helder overzicht te creëren van jouw kwaliteiten, valkuilen en onzekerheden. Hierdoor kan je samen bekijken wat je het liefst wil bereiken in je leven en welk pad je daarvoor het beste kan bewandelen.

Zelf op weg
Er zijn echter een aantal stappen die je ook zelf eerst kan nemen en die een startpunt kunnen vormen in de zoektocht naar jouw unieke talent. Het gaat om de volgende 4 stappen:

1. Waarden
De eerste stap is om jezelf af te vragen welke waarden de bouwstenen in jouw leven vormen. Hoe zou je door anderen herinnerd willen worden? Zou je willen dat er, dankzij jou, meer harmonie, rechtvaardigheid, gezondheid of meer vrolijkheid in de wereld is? Maak een top-3 van de meest belangrijke waarden in jouw leven. Hierdoor heb je voor jezelf op een rijtje wat jij nu écht belangrijk vindt in het leven.

2. Expertise
In de tweede stap sta je stil bij de kennis die je bezit. Wat heb je tot nu toe geleerd op school of op je werk, van boeken, van televisie, of in je vrije tijd? Noteer alle onderwerpen waar je iets vanaf weet. Dit kan variëren van ‘typen’ en ‘presenteren’ tot ‘machines bedienen’, ‘kamperen’ en ‘geschiedenis’. Neem op een ander moment dit lijstje nog eens goed door. Probeer een selectie te maken van jouw zeven favoriete vaardigheden.

3. Karakter
Vervolgens kan je meer invulling geven aan je favoriete vaardigheden, door je karaktereigenschappen beter in kaart te brengen. Hoe ga je bijvoorbeeld met mensen en gevoelens om? Hoe ga je met gezag om? Of met crisis en problemen? Probeer de zin ‘Ik ben erg…’ eens in te vullen. Voorbeelden zijn ‘behulpzaam’, ‘flexibel’, ‘assertief’ en ‘vindingrijk’. Kan je een connectie vinden tussen wie je bent en waar je goed in bent?

4. Omgeving
In de vierde stap ga je na wat voor mensen je het liefst om je heen hebt. Ga je het liefst om met mensen die leergierig zijn? Vind je het fijn om met mensen om te gaan die anderen graag helpen of juist kunstzinnig zijn? Wanneer je weet met wat voor mensen je het liefst om gaat, kan je nagaan in wat voor milieu je je het meeste thuis voelt.

Begeleiding van een coach
Met de kennis die je tijdens deze stappen hebt verzameld, weet je bijvoorbeeld beter wat voor jou de ideale werkomgeving is. Is het nog steeds niet duidelijk welk pad je nu het beste kan bewandelen? Of weet je wat je wilt, maar denk je dat je het verkeerde pad gekozen hebt? Een loopbaanadviseur kan je helpen om hier meer inzicht in te krijgen. Ook kan een loopbaanadviseur je uitdagen, begeleiden en ondersteunen in het vinden en het bewandelen van het juiste pad.

Denk je dat je op dit gebied wel wat hulp kan gebruiken? Maak dan nu snel een afspraak met één van onze coaches!

 


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden