Plan een Gratis Oriëntatiegesprek

Tijdens een coachingstraject worden persoonlijke ontwikkelingsdoelen gesteld, waar naartoe wordt gewerkt tijdens de coachingsgesprekken. Doelen stellen doe je natuurlijk SMART! Maar hoe doe je dat eigenlijk, SMART-doelen stellen? En wat houdt dit precies in? Hieronder staat een gedetaileerde uitleg over het stellen van SMART-doelen, maar de coaches van GORTcoaching in Nederland zullen u hierin ook begeleiden.

 

BE Bezieling
Je moet het echt graag willen, er enthousiast over zijn. Stel je voor dat je als door een wonder het doel nu al hebt bereikt, hoe voel je je? Ben je gelukkig? Zo ja, dan heb je een goed doel gesteld, je voelt je plezierig. Zo nee, ga eens nadenken of dit doel wel echt is wat je wilt.

S Specifiek
Formuleer je doel zo dat het resultaat concreet is; niet te algemeen en niet te gedetailleerd. ‘Je gezonder en fitter willen voelen’ is te algemeen. Je maakt het concreet door bijvoorbeeld te zeggen: ’Ik meld me aan bij een fitnessclub voor een wekelijks uurtje fitness.’

M Meetbaar
Je doel moet te meten zijn in kwantiteit (hoe veel, hoe vaak) en kwaliteit (hoe goed). ‘Ik ga iedere week op donderdagavond van 20.00 tot 21.00 uur trainen. Ik wil me er energieker door voelen.’

A Acceptabel
Je doel moet haalbaar en realistisch zijn en bij je leefomstandigheden passen. Een drukke baan en de zorg voor drie kinderen willen combineren met vijf avonden per week sporten, is niet acceptabel. De kans dat dat lukt, is nagenoeg nihil. ‘Ik ben ‘s avonds meestal op tijd thuis en heb op donderdag weinig
andere verplichtingen. Eén uur per week sporten is haalbaar.’

R Relevant
Levert het je iets op? Bereik je er je doel mee? Als je lid zou worden van een schaakclub, is dit in het kader van je doelstelling weinig relevant. ‘Aerobics helpt me mijn conditie te verbeteren, waardoor ik me inderdaad fitter zal gaan voelen.’

T Traceerbaar/Tijdgebonden
Traceerbaar houdt in dat je van tevoren vaststelt waar je meetpunten liggen. Wanneer ga je na of je je doelstelling gehaald hebt? Wanneer vinden je tussentijdse controlemomenten plaats? Dat zijn momenten waarop je evalueert hoe het ervoor staat. Moet er iets bijgesteld worden in je doelstelling? Ga je ermee door of niet? Breid je de doelstelling uit? Zet deze controledata in je agenda, zodat je het proces blijft volgen. ’Over een maand bekijk ik of ik elke week ben geweest, of het een haalbare kaart is. Ik ga na of ik me gezonder voel en bepaal mijn vervolgstappen.’


Nog vragen?


☏ 088 170 1500

Plan direct je gratis oriëntatiegesprek!

Deel deze pagina met bekenden